1992 Erzincan depreminin yıl dönümünde Fatih Mahallesi sakinleri kentsel dönüşüm talep etti. Depremin yıl dönümünde binalarının dayanıksız olduğunu iddia eden mahalle muhtarı Fuat Onur açıklama yaptı.
13 Mart 1992'de Erzincan’da yaşanan depremde hayatını kaybedenleri anmak için toplanan Fatih Mahallesi sakinleri depreme dayanıksız binaların kentsel dönüşümle yıkılmasını talep etti.
Erzincan'da 33 yıl önce bir ramazan ayında ve teravih vaktinde meydana gelen, 653 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı, çok sayıda binanın hasar gördüğü 6,8 büyüklüğündeki deprem hafızalardan silinmiyor.
Erzincan merkez Fatih Mahallesi’nde depremin olduğu saatte toplanan mahalle sakinleri 1978-1980 yıllarında inşa edilen ve 1992 depremi sonrası güçlendirme yapılan binalarının olası bir depremde yıkılacağını iddia ederek yetkililerden yardım istedi.
“Depremler engellenemez, ancak önlemler alınarak can ve mal kayıpları en aza indirilebilir”
Fatih Mahallesi Muhtarı Fuat Onur muhtarlık önünde yaptığı basın açıklamasında, 13 Mart 1992 Erzincan Depremi’nin 33. yıl dönümünde, geçmişte yaşanan acıları bir kez daha hatırlamak ve gelecekte benzer felaketlerin yaşanmaması için alınması gereken önlemleri vurgulamak amacıyla toplandıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Ülkemiz, aktif fay hatları üzerinde yer almakta olup, depremler hayatımızın kaçınılmaz bir gerçeğidir. 1992 yılında Erzincan’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde yüzlerce insanımız hayatını kaybetmiş, binlerce bina yıkılmış veya ağır hasar almıştır. Bu felaket, yapı güvenliğinin ne kadar hayati bir konu olduğunu bize acı bir şekilde öğretmiştir. Bugün, mahallemizde bulunan eski ve riskli binalara dikkat çekmek, olası bir depremde yaşanabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek için yetkilileri ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmek istiyoruz.
Mahallemizde hala eski yapılar bulunmakta olup, bu binaların bir kısmı gerekli denetimlerden geçirilmemiş ya da güçlendirilmemiştir. Depremde en büyük kayıplar, dayanıksız ve mühendislik standartlarına uygun inşa edilmemiş yapılardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, aşağıdaki hususların dikkate alınması elzemdir:
Riskli binaların tespiti için detaylı incelemeler yapılmalı, binaların sağlamlığı bilimsel yöntemlerle değerlendirilmelidir.
Güçlendirme ve kentsel dönüşüm projeleri hızlandırılmalı, yapı güvenliği artırılmalıdır.
Bina sahipleri ve kiracılar, oturdukları binaların dayanıklılığı konusunda bilinçlendirilerek, gerekli önlemleri almaya teşvik edilmelidir.
Yerel yönetimler ve ilgili kurumlar, mahallemizdeki riskli yapıları tespit etmek ve gereken müdahaleleri gerçekleştirmek için harekete geçmelidir.
Bizler, mahalle sakinleri olarak, yaşanabilecek yeni bir felaketin önüne geçmek için gerekli denetimlerin yapılmasını, riskli binaların belirlenmesini ve olası bir deprem öncesinde gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.
Depremler engellenemez, ancak önlemler alınarak can ve mal kayıpları en aza indirilebilir. 13 Mart 1992 Erzincan Depremi’nde yaşanan acıları unutmadık, unutturmayacağız. Güvenli bir mahalle ve sağlam yapılar için tüm yetkilileri ve vatandaşlarımızı sorumluluk almaya davet ediyoruz.
Konuşmalarıma son verirken tekrardan 13 Mart 1992 Erzincan Depremi'nde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.”dedi.
Muhabir: Adem Toprakoğlu