Uluslararası siyasiler, belediye başkanları, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve farklı ülkelerden temsilciler, İstanbul'daki gelişmeleri endişeyle izleyerek dayanışma mesajları yayınladı.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının "derin endişe verici" bir gelişme olduğunu belirterek, Türkiye'nin demokratik değerleri koruma taahhüdüne vurgu yaptı. Leyen, Türkiye'nin Avrupa ile güçlü bağlarını sürdürmesi için demokratik normlara saygı göstermesinin önemini vurguladı.
Atina Belediye Başkanı Haris Doukas, Ekrem İmamoğlu'na destek mesajı vererek, İstanbul'daki gelişmeleri ve 100'ün üzerinde kişinin gözaltına alınmasını endişeyle izlediklerini belirtti. Doukas, İmamoğlu'nun seçilmiş bir belediye başkanı olarak demokratik haklarının ihlal edilmesini ve yerine atanan birinin gelmesini demokrasiye darbe olarak değerlendirdi.
Berlin Belediye Başkanı Kai Wegner, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına büyük bir endişe ile karşılık verdiğini belirterek, seçimlerin ve bağımsız yargının demokrasinin temel taşları olduğunu vurguladı. Ayrıca, Berlin'in İstanbul ile olan kardeş şehir ilişkilerine olan bağlılığını yineledi.
Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının Erdoğan'ın gücünü kaybetmekten korktuğunu gösterdiğini ifade ederek, İmamoğlu'nun mücadelesinin bir ilham kaynağı olduğunu belirtti. Karacsony, "Demokrasi kazanacak" diyerek dayanışma mesajı verdi.
Fransa Sayıştay Birinci Başkanı Pierre Moscovici, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasını demokrasiye yönelik ciddi bir saldırı olarak nitelendirerek, Erdoğan rejiminin özgürlükleri kısıtlamak ve muhalifleri hedef almak istediğini söyledi. Moscovici, bu durumu kabul edilemez buldu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Anna Lührmann, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu ve 100'den fazla kişinin gözaltına alınmasının Türkiye'de demokrasiye vurulmuş büyük bir darbe olduğunu belirtti. Lührmann, Türkiye'nin demokratik ilkeleri ve hukukun üstünlüğünü sağlaması gerektiğini ifade etti.
Yunanistan eski Başbakanı George Papandreou, İmamoğlu'nun ve Türkiye’deki haksız zulme uğrayanların yanlarında olduklarını belirterek, siyasi figürlerin tutuklanmasının halkın iradesine bir saldırı olduğunu söyledi. Papandreou, Türkiye'nin halkının gücü ve direnciyle büyük bir potansiyele sahip olduğunu, ancak toplumu bölmek ve muhalefeti susturmanın ülkeyi zayıflatacağını vurguladı.
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Marc Cools, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasını, Erdoğan'ın en güçlü rakibine karşı uygulanan baskı olarak değerlendirdi. Cools, bu olayın, İstanbul Belediye Başkanı'nın Cumhurbaşkanlığı için aday olma sürecine yönelik bir girişim olduğuna dikkat çekti.
Avrupalı Yeşiller Partisi Eş Başkanı Vula Tsetsi, Erdoğan'ın muhaliflerini hedef almasının AB tarafından kabul edilemez olduğunu ve Ekrem İmamoğlu'nun derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Tsetsi, AB'nin kararlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasını ve Türkiye'deki siyasi özgürlüklerin erozyona uğratılmasını kınadı. Bakoyanni, Avrupa Konseyi'ne acil bir görüşme talebinde bulunarak Türkiye'nin demokratik yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa Parlamentosu üyesi ve Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkanı Iratxe Garcia Perez, İmamoğlu ve diğer 100 kişinin gözaltına alınmasını Türkiye'deki demokrasi için kara bir gün olarak değerlendirdi. Garcia Perez, bu durumu Avrupa Parlamentosu'nda tartışacaklarını ve İmamoğlu'nun serbest bırakılması için mücadele edeceklerini belirtti.
Fransa Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Olivier Faure, Türkiye’deki demokratik muhalefetin bastırılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, Fransa ve AB'nin Türkiye'deki sivil toplumdan gelen çağrıları desteklemesi gerektiğini vurguladı.
Hollanda Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü Kati Piri, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını Erdoğan rejiminin tam bir otokrasiye dönüşümüne işaret ettiğini belirtti. Piri, AB’nin bu durumu göz ardı edemeyeceğini söyledi.
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktör Yardımcısı Dinushika Dissanayake, Türkiye'deki muhaliflere yönelik baskıların arttığını belirterek, Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının Türkiye'deki insan hakları gerilemesinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Dissanayake, bu gelişmelerin siyasi cezasızlık ve ifade özgürlüğünün zayıflamasına yol açacağını vurguladı.