Son bir yılda en çok kim kazandırdı? Külçe altın, Euro, dolar, BIST 100, DİBS…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Verilere göre, aylık bazda en yüksek reel getiri Euro’da gerçekleşti. Ancak yıllık bazda en çok kazandıran külçe altın olurken, BIST 100 endeksi yatırımcısına büyük kayıplar yaşattı.

Son 12 aylık periyotta yatırımcıların yüzünü güldüren tek istikrarlı yatırım aracı külçe altın oldu. Euro aylık bazda zirvede olsa da yıllık ölçekte yatırımcıyı zarara uğrattı. Hisse senedi piyasası hem kısa vadede hem de uzun vadede en büyük kayıpları yaşattı.

AYLIK GETİRİDE EURO LİDER KONUMA GEÇTİ

Aylık değerlendirmeye göre, Euro, hem Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) hem de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) baz alındığında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı.

Yİ-ÜFE’ye göre Euro yüzde 4,42 oranında, TÜFE’ye göre ise yüzde 3,83 oranında reel kazanç sağladı.

Bu dönemde külçe altın, BIST 100 endeksi, mevduat faizi ve Amerikan Doları da yatırımcısını sevindirse de Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) aylık bazda yatırımcısına kaybettirdi.

Yİ-ÜFE’ye göre en çok kaybettiren DİBS oldu: yüzde 1,90 kayıp yaşadı. TÜFE’ye göre ise yine DİBS yüzde 2,46 ile listenin sonunda yer aldı.

ÜÇ AYLIK DEĞERLENDİRMEDE ALTIN ÖN SIRAYI KAPTI

3 aylık periyotta, külçe altın açık ara öne çıktı. Yİ-ÜFE bazında yüzde 10,90, TÜFE bazında ise yüzde 8,05 oranında yatırımcısına kazandırdı.

Ancak BIST 100 endeksi aynı dönemde yatırımcıların yüzünü güldürmedi.

Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 4,95, TÜFE’ye göre yüzde 7,40 oranında zarar yazdı.

ALTI AYLIK GETİRİDE YİNE ALTIN BAŞROLDE OLDU

6 aylık analizde de külçe altın istikrarını sürdürerek; Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 13,83, TÜFE’ye göre yüzde 6,83 oranında kazanç sağladı.

Bu dönemde de BIST 100 endeksi en çok kaybettiren oldu. Yİ-ÜFE bazında yüzde 5,99, TÜFE bazında ise yüzde 11,77 oranında zarar getirdi.

YILLIK GETİRİLERDE ALTIN ZİRVEDE, BORSA DİPTE

Yıllık bazda külçe altın, yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 22,20, TÜFE’ye göre yüzde 9,28 kazandırdı.

Mevduat faizi ve DİBS ise sınırlı kazançlar sağlarken; döviz ve hisse senedi yatırımcılarını üzdü. Amerikan Doları, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 6,23; Euro, yüzde 6,79; BIST 100 endeksi ise yüzde 8,70 oranında kaybettirdi.

TÜFE bazında da tablo pek farklı değildi.

Amerikan doları yüzde 16,14,

Euro yüzde 16,65,

BIST 100 endeksi ise yüzde 18,35 oranında reel kayıp yaşattı.

Kısa vadede Euro dikkat çekerken, uzun vadede güvenli liman yine altın oldu. BIST 100 yatırımcıları ise, yüksek riskin yüksek kayıpla sonuçlandığı bir yılı geride bıraktı.