Ticaret Savaşı Doğal Taşın aleyhine olacak

Mevlüt Kaya, İhracatçının kur politikasından dolayı zorda olduğunu belirterek, yaşanan ticaret savaşı sonrası Çin’in Ortadoğu’ya gelerek Türk ihracatçısının rekabet şansını da elinden alacağına vurgu yaptı.

Ticaret Savaşı Doğal Taşın aleyhine olacak

Bu yıl 30. kez kapılarını açan Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın geçtiğimiz senelere göre daha düşük bir potansiyel taşıdığını dile getiren önceki dönem Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İZ-KO Marble Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, bunun sebebinin döviz kurunun düşük kalmasından kaynaklandığını söyledi. Kaya ayrıca ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşının beklenenin aksine Türk Doğaltaş Sektörü’nün de lehine bir durum olacağının altını çizdi.
Mermerciler olarak Çin, Hindistan ve ABD’deki fuarları da yakından takip ettiklerini dile getiren Kaya, “Oradaki gözlemlerimiz sonucunda burada her mermerci 3 aşağı 5 yukarı durumun nasıl gelişeceğini tahmin edebiliyoruz. Dünyadaki mevcut olan gelişmelerden ve belirsizliklerden kaynaklı bu fuarın her zamanki gibi olmayacağının bilincindeyiz.” dedi.

“Sahip çıkmak zorundayız!”
Emek verilmiş, dünya markası olan İzmir Marble’a da sahip çıkmak gibi bir mecburiyetlerinin olduğunu n da bilincinde olduklarını belirten Kaya, “Dolayısıyla doluluk oranını siz de görüyorsunuz. İşte herkes hazırlığını yapmış. Ama bir önceki sene, ondan önceki sene ile kıyasladığımız zaman, kişisel görüşüm bütün arkadaşlarımızın da çok aman aman bir beklentimiz yok. Ama umarım iyi geçer.” şeklinde konuştu.

“Kaçan müşteriyi geri getirmek çok zor”
Fuar’dan beklentilerinin düşük seyretmesinin en büyük nedenini de uygulanan döviz kuru politikasından kaynaklandığını dile getiren Kaya, “Dünyadaki konjonktürün ötesinde, şu anda bizim en büyük sıkıntımız kur politikası. Yani şöyle söyleyeyim. Mevcut enflasyon, işçi zamlarımız hepsini ortalama topladığın zaman maliyet artışlarımız yüzde 60-65'lerin altına asla düşmez. Ama 2024 sonu itibariyle yüzde 17'lik bir kur artışı oldu. Şimdi biz ihracatçının zam yapmak gibi bir şansı yok. Ancak enflasyonla birlikte hareket eden bir kur politikasıyla yani enflasyon eğer yüzde 40'sa yıl bazında yüzde 40'lık bir kur farkı o dengeyi kaldırıyor. Şu anda o da yok. Mevcut işlerimizde zarar ediyoruz ve en kötüsü müşteri kaybediyoruz. Dövizdeki bu kur baskılamasından kaynaklı şirketler zarar edebilir. Biri gider, bunun yerine biri gelir ama ülke bazında bir müşteri kaybı olduğunda müşteriyi geri getirmek çok zordur. Onun için fuara böyle bir planla geldik.” dedi.

Ticaret savaşı aleyhimize olacak
ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşına da değinen Kaya, açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Birçok insan bunu lehimize gibi görüyor. Biz bütün ihracatımızı tek bir Amerika'ya yapmıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerine. Zaten biz kur farkından dolayı rekabet şansımızı yitirdik. Pazar kaybediyoruz. Şimdi bu vergiden kaynaklı Çin ve diğer yüksek vergi ile karşılaşan ülkeler bizim pazar bulmakta zorlandığımız alana çok daha düşük fiyatlarla gelecekler. Yani Bizim lehimize gibi görünen o sel, o su bizi alıp farklı yerlere savuracak. Çünkü bununla ilgili çok ciddi çalışmalar başladı. Bunlar bizim şu anda var olduğumuz Ortadoğu dahil tüm pazara gelip, bizim kurdan dolayı yaşadığımız sıkıntıdan dolayı rekabet şansımızı iyice elimizden alacaklar.”