13. Dünya Mutluluk Raporu, dünya genelindeki 147 ülkenin mutluluk düzeyini, bireylerin kendi yaşamlarıyla ilgili değerlendirmelerine dayanarak sıralıyor. Finlandiya, 10 üzerinden 7,736 puanla ilk sıradaki yerini korurken, Kosta Rika ve Meksika ilk kez ilk 10’a girdi. Türkiye, geçen yıl 98. sıradayken, bu yıl 94. sıraya çıkarak 5,262 puan aldı. Ancak Türkiye, sıralamanın başladığı 2012 yılına göre 0.08 puan kaybetmiş oldu. En mutsuz ülke ise Afganistan, 1,364 puanla son sırada yer aldı.
Raporun temel ölçütü, bireylerin hayatlarını 0 ile 10 arasında derecelendirmeleri. Sıfır, en kötü hayatı, 10 ise en iyi hayatı ifade ediyor. Ülkeler, bu değerlendirmelerin üç yıllık ortalamasına göre sıralanıyor.
DÜNYA GENELİNDE ÖNE ÇIKAN DİĞER BULGULAR
- ABD ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde, mutluluk ve sosyal güvenlikteki azalma, siyasi kutuplaşmanın yükselişiyle ilişkilendiriliyor.
- Dünyanın dört bir yanında, başkalarıyla yemek paylaşmanın refah ile güçlü bir bağlantısı olduğu vurgulandı.
- Hanehalkı büyüklüğü mutlulukla doğrudan bağlantılı. Meksika ve Avrupa’da, dört ila beş kişi olarak birlikte yaşayan aileler en yüksek mutluluk seviyelerini ifade etti.
SOSYAL BAĞLANTI VE GÜVENİN ÖNEMİ
Jeffrey D. Sachs, BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı başkanı, mutluluğun temelinin güven, nezaket ve sosyal bağlantı olduğunu belirtti. Jan-Emmanuel De Neve, Oxford Refah Araştırma Merkezi müdürü ise, sosyal izolasyon ve politik kutuplaşma çağında, insanları tekrar bir araya getirmenin önemli olduğunu ifade etti.
YABANCILARA DUYULAN GÜVEN
2025 raporunda dikkat çeken bir diğer bulgu ise, yabancılara duyulan güvenin arttığına dair veriler oldu. Kaybolan cüzdanlarla yapılan testlerde, bulunup getirilen cüzdan oranı, insanların tahminlerinden neredeyse iki kat daha yüksek çıktı. Bu bulgu, başkalarının nezaketine olan inancın, mutlulukla yakından bağlantılı olduğunu gösterdi.
Dünya Mutluluk Raporu, insanların sadece ekonomik refahlarını değil, aynı zamanda sosyal bağlantılar, güven ve nezaket gibi unsurların da mutluluğu etkileyen önemli faktörler olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
(BBC Türkçe)