ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa savunmasına karşıt adımlarıyla Avrupa’da şüphe oluşturdu. Rusya ile yakınlaşması, Ukrayna’ya yardımları durdurması ve NATO müttefiklerine savunma bütçesi konusundaki eleştirileri, Avrupa’ya zorunlu askerliği tekrar düşündürür hale geldi. Brügel Düşünce Kuruluşu ve Kiel Enstitüsü tarafından bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, Avrupa kendini savunmak için İngiltere de dahil olmak üzere mevcut 1.47 milyon aktif askeri personele ek olarak 300 bin ek askere ihtiyaç duyacak.
Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısının ardından Letonya ve Litvanya gibi Baltık ülkeleri silahlı kuvvetlerini genişletmek için çeşitli zorunlu askerlik modellerini uygulamaya koydular. Hırvatistan da bu yıl zorunlu askerlik hizmetini yeniden başlatmayı planlıyor ve istihbarat servisleri Rusya’nın beş yıl içinde NATO üyesi bir ülkeye saldırabileceği uyarısında bulunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, NATO ve Avrupa güvenliğine bağlılığı konusundaki belirsizliği ise başka ülkelerin de Hırvatistan’ı takip edebileceğini gösteriyor. Finlandiya ve Estonya’da zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Danimarka, Litvanya ve Letonya kuraya dayalı bir zorunlu askerlik sistemi kullanırken, Norveç ve İsveç’te seçici zorunlu hizmet uygulanıyor.
Gallup International tarafından 2024'ta yapılan bir ankette, "Eğer ülkenizin de dahil olduğu bir savaş olsaydı, savaşmaya istekli olur muydunuz?" diye soruldu. Bu ankete göre AB vatandaşlarının sadece yüzde 32'si bir savaş durumunda ülkelerini savunmaya istekli görünüyor. İtalya, Almanya ve İspanya gibi büyük ab ekonomilerinde bu sayılar daha da düşük. İtalyanların sadece yüzde 14'ü, Almanların yüzde 23'ü ve İspanyolların yüzde 29'u savaş zamanında ülkeleri için savaşmaya istekli olduklarını belirtti.