- ABD, onlarca ülkeye yönelik yüzde 10’dan başlayan ve yüzde 50’ye kadar çıkan gümrük tarifeleri uygulamaya başladı. Trump, bu adımı “ticaret dengesizliğini düzeltmek için gerekli bir ilaç” olarak savundu.
- Hong Kong, Tayvan, Japonya, Singapur ve Avrupa borsalarında sert düşüşler yaşandı. Geçen hafta 6 trilyon dolar buhar oldu. ABD borsaları açılmadan önce de düşüş sinyalleri verdi.
- Çin, 10 Nisan’dan itibaren karşılık vereceğini açıkladı. Bazı ülkeler (İngiltere, Avustralya, Tayvan) şimdilik karşılık vermekten kaçınırken, Netanyahu konuyu Trump’la doğrudan görüşecek ilk lider olacak.
ABD Başkanı Donald Trump, küresel piyasalarda büyük satış dalgasına neden olan agresif gümrük tarifelerini savunarak uyguladığı kararların “ilaç gibi” olduğunu savundu.
Geçtiğimiz gün gazetecilere konuşan Trump, konu ile ilgili şu ifadede bulundu:
Hiçbir şeyin düşmesini istemem ama bazen bir şeyi düzeltmek için ilaç almak gerekir.

Piyasalar alarm veriyor
Tarifelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte küresel piyasalar adeta çakıldı. Hong Kong borsası son 30 yılın en sert düşüşüyle yüzde 13 değer kaybetti.
Tayvan’da düşüş yüzde 9.7 ile rekor kırarken, Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 7.8, Güney Kore’nin KOSPI endeksi yüzde 5, Avustralya’nın ASX 200 endeksi ise yüzde 4’ten fazla değer kaybetti.
Avrupa piyasalarında da benzer bir tablo vardı. Londra FTSE 100 yüzde 5, Frankfurt DAX ise yüzde 7 geriledi. ABD’de Nasdaq ve S&P500 endeksleri, vadeli işlemlerde sırasıyla yüzde 3.55 ve yüzde 2.7 oranında düşüş gösterdi.
Trump'tan Çin'e yönelik suçlamalar
Trump, diğer ülkelerle ticaret dengesizliğine karşı “karşılıklılık tarifeleri” uyguladığını ve geri adım atmayacağını söyledi. “Benim için açık vermek kaybetmektir” diyen Trump, birçok ülke lideriyle görüştüğünü ve “anlaşmaya can atanlar” olduğunu belirtti.
Çin’in ticaret fazlasını sıfırlamadan bir anlaşma olmayacağını vurgulayan Trump, Çin’i “muazzam bir açık” vermekle suçladı.
Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Ling Ji, ABD’ye uygulanacak yüzde 34’lük tarifenin 10 Nisan’da yürürlüğe gireceğini ve bu adımın “ABD’yi çok taraflı ticaret sistemine geri döndürmeye yönelik” olduğunu söyledi.
Netanyahu'dan ABD'ye ziyaret
İngiltere, Avustralya, Endonezya ve Tayvan gibi ülkeler, şimdilik misillemeden kaçınıyor. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington’a yaptığı ziyarette Trump’la doğrudan görüşerek konuyu gündeme getirecek.
Netanyahu’nun gündeminde ayrıca İran tehdidi, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne karşı yürütülen mücadele ve Türkiye ile ilişkiler de olacak.
Trump’ın ticaret savaşı söylemleri, küresel ekonomide ciddi çalkantılara yol açarken, ABD yönetiminin geri adım atmamakta kararlı olduğu görülüyor. Önümüzdeki günlerde hem piyasaların hem de diplomatik ilişkilerin nasıl şekilleneceği merak konusu.