Araştırmacılar yeryüzünün 6 metre altındaki oksijensiz toprak katmanlarında 500’den fazla daha önce bilinmeyen mikrop türü keşfetti.
Michigan State Üniversitesi’nden bilim insanları Dünya’nın derin toprak katmanlarında bugüne kadar keşfedilmemiş yüzlerce mikrop türü ortaya çıkardı. Oksijensiz, karanlık ve besin açısından fakir ortamda hayatta kalabilen mikroorganizmalar, yeraltı ekosistemlerinin sanılandan çok daha zengin ve karmaşık olabileceğini gösteriyor.
Dünyaca ünlü mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. James Tiedje öncülüğündeki araştırma ekibi, Kritik Bölge olarak adlandırılan ve ağaçların tepesinden 213 metre derinliğe kadar uzanan katmanda çalışmalarını sürdürdü. Leonardo da Vinci’nin “Gökcisimlerinin hareketini ayağımızın altındaki topraktan daha iyi biliyoruz,” sözünü hatırlatan Tiedje, bu durumu değiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Araştırmacılar Iowa ve Çin’den alınan 21 metre derinlikteki toprak örneklerinde tamamen yeni bir mikrop türü olan CSP1-3 filumunu keşfetti. DNA analizler bu mikroorganizmaların atalarının milyonlarca yıl önce sıcak su kaynaklarında ve tatlı sularda yaşadığını, zaman içinde önce yüzey toprağına, ardından derin toprak katmanlarına uyum sağladığını ortaya koydu.
Dünya’nın Derinliklerinde Yer Alan Mikroplar Şaşırtıyor
Keşfedilen mikroorganizmaların en dikkat çekici özelliği, beklendiği gibi durağan veya spor halinde olmayıp aktif şekilde yaşamlarını sürdürmeleri. Prof. Dr. Tiedje bazı örneklerde toplulukların %50’sinden fazlasını bu yeni türlerin oluşturduğunu, bunun yüzey topraklarında hiç görülmeyen bir durum olduğunu vurguladı.
Yeni keşfedilen mikroorganizmalar gezegenimizin en büyük su filtresi olan toprağın derinliklerinde önemli bir görevi yerine getiriyor. Üst topraktan süzülen karbon ve nitrojenle beslenen CSP1-3 türleri, suyun doğal arıtma sürecinde kilit rol oynuyor.
Laboratuvar ortamında mikroorganizmaların kültürlerini oluşturmaya çalışan ekip, zorlu kirleticileri metabolize etme kapasitelerini araştırıyor. Prof. Dr. Tiedje bu özelliklerin Dünya’nın en acil sorunlarından bazılarının çözümüne katkı sağlayabileceğini düşünüyor.
Michigan State Üniversitesi’nin Mikrobiyoloji, Genetik ve İmmünoloji Bölümü ile Bitki, Toprak ve Mikrobiyal Bilimler Bölümü’nde görev yapan araştırmacılar keşfedilen türlerin benzersiz fizyolojilerini ve biyokimyasal özelliklerini incelemeye devam ediyor. Bulgular Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.
Araştırma ekibi sonraki aşamada mikroorganizmaların laboratuvar ortamında çoğaltılması üzerinde çalışacak. Böylece derin toprak katmanlarında nasıl bu kadar başarılı olabildiklerini daha iyi anlayabilecekler. Ekip ayrıca atalarının sıcak su kaynaklarında yaşadığı bilgisinden yola çıkarak, yüksek sıcaklıklarda büyüme koşullarını test ediyor.
İlginizi Çekebilir: 2 Milyar Yıllık Kayanın İçinde Hâlâ Canlı Olduğu Tespit Edilen Mikroplar Bulundu
Uzayı araştırırken içinde yaşadığımız toprak parçası daha ne gibi bilinmeyenler saklıyor olabilir? Fikirlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: SciNews