Guantanamo'ya gönderilen Müslüman göçmenlerden haber alınamıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın "suçlu göçmenlerin" gözetim altında tutulması için Guantanamo Körfezi'nde 30 bin kişilik tesisin hazırlanması talimatı üzerine, göçmenlerden oluşan ilk grubu taşıyan uçak, 5 Şubat'ta bölgeye indi.

ABD'deki 11 Eylül (2001) saldırılarından sonra dönemin Başkanı George W. Bush tarafından ABD'ye karşı savaşan Müslümanları tutmak ve sorgulamak için 11 Ocak 2002'de açılan Guantanamo üssündeki gözaltı merkezi, işkence gibi uluslararası hukuka aykırı birçok eylemin sembolü olarak görülüyor.

Küba'dan 1903'te kiralanan Guantanamo, bir ABD üssü olmasına rağmen ülke sınırları içerisinde bulunmadığı için burada ABD yasaları uygulanamıyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğine (ACLU) göre, Guantanamo tesislerinde, açıldığı günden itibaren, aralarında erkek çocukların da yer aldığı tamamı Müslüman 779 kişinin tutulduğu, bunların işkence gördüğü ve çoğunun hiçbir suç isnat edilmeden yargısız infazla karşı karşıya kaldığı ifade ediliyor.

ABD Savunma Bakanlığının verilerine göre, 700'den fazla tutuklunun sonradan başka ülkelere transfer edildiği Guantanamo hapishanesinde, Ocak 2025 itibarıyla 15 tutuklu bulunuyor.

ABD merkezli Anayasal Haklar Merkezi (CCR) Kıdemli Yöneticisi Shayana Kadidal, hukukçu Ayla Kadah ve RMIT Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Binot Kampmark, göçmenlerin Guantanoma'ya gönderilmesinin hukuki boyutunu AA muhabirine değerlendirirken Yemenli yazar ve Londra merkezli CAGE International adlı sivil toplum kuruluşu koordinatörü Mansur Adayfi, 2002-2016 yıllarında tutuklu kaldığı hapishanenin şartlarını anlattı.