Çayda marka oldu, kahve için müze kurdu

Temelleri 1978 yılında Adana'da 6 metrekarelik bir alanda atılan Beta Gıda, 80'li yılların sonunda adım attığı çay sektöründe bir dünya markası oldu. 1990 yılında Türkiye'ye ithal çay ve bardak poşet çayını ilk getiren firma olan Beta Tea, Türk tüketicisini farklı damak tatlarıyla tanıştırırken, yaptığı ihracatla Türk çayını da dünyaya sevdirdi. Beta Tea, 2014 Euromonitor verilerine göre dünyanın en büyük 12. çay firması olurken grubun bir diğer markası Bayce ise dünyanın 3. yeşil çay markası oldu.

DÜNYADA 8 FABRİKASI VAR

Elazığlı Beşir, Celal, Ekrem ve Yusuf Uğur kardeşlerin ortak girişimi olan Beta Gıda, 2024 yılını 121 milyon dolar ciroyla kapattı. Firma bunun 112 milyon dolarını yurtdışı satış gelirinden elde etti. Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki Sri Lanka, Hindistan, Kenya'da 6, Türkiye'de ise 2 fabrikasıyla üretime devam eden Beta Gıda'nın hedeflerini şirketin ikinci kuşak temsilcisi Hatice Uğur AKŞAM'a anlattı.

Beta Gıda'nın Azerbaycan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan, Irak, Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde çay markalarıyla lider firmalar arasında yer aldığını ifade eden Uğur, "Ayrıca Sri Lanka Çay Borsası'nda en yüksek miktarlarda alım yapan 10 firmadan biriyiz. Trabzon Sürmene'deki yaş çay işleme fabrikamızda ise günlük 240 ton üretim kapasitesiyle faaliyet gösteriyoruz. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, Almanya, Suudi Arabistan, Bahreyn gibi ülkelere e-ticaret yaparak bölgesel güç olma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Her yıl Avrupa pazarında ilerlemeyi 2025 yılında da yüzde 30 büyümeyi planlıyoruz."

ÇAY ATIKLARINDAN PROTEİN ÜRETECEK

Sürdürülebilirliği üretim çalışmalarının merkezine koyan Beta Gıda, 2021 yılından bu yana Adana ve Trabzon fabrikalarının tüm enerji ihtiyacını çatı üstü güneş panellerinden elde ediyor. Beta Gıda, "Siyah çay işleme atıklarından protein ve prebiyotik üretimi" başlıklı proje teklifiyle TÜBİTAK 1505-Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı'ndan finansal destek almaya hak kazandı. 2018 yılında Türkiye'de çay sektöründe ilk Ar-Ge merkezini kuran Beta Gıda, kamu kurumları ve araştırma enstitüleriyle ortak projeler yürütüp gıda sektörüne yenilikçi çözümler sunuyor. Çayda yakaladığı başarıyı gıdanın farklı alanlarına da taşıyan Beta Gıda, Beta A'la, Beta Caffito, Betum, Belita, Hacı Ali Lokum, Benuta ve Besta markalarıyla yurtiçi ve yurtdışına ürün satıyor.

3 ASIRLIK TARİHİ HANI RESTORE ETTİ

Beta Gıda, yaklaşık 3 asırlık bir geçmişe sahip Tahtakale'deki Yeni Hanı, özüne sadık kalarak restore ettirdi. 1671 yılının tarihi mirasını günümüze taşıyan Beta Gıda, bu hanı 2019 yılında Beta Yeni Han ismiyle yeniden hizmet açtı. 17. yüzyıldan itibaren şehrin önemli bir ticaret merkezi haline gelen Yeni Han'ın İstanbul'da kahvenin ilk kez kavrulduğu yer olarak bilindiğine dikkat çeken Hatice Uğur, "Restorasyon sırasında burada tarihi bir fırın çıktı. Şu an bu fırını müzemizde sergiliyoruz. Müzede zengin kahve tarihini ve kültürünü sergileyerek, dünya çapında kahveseverlerin ilgisini çekecek bir destinasyon olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, müze çeşitli etkinlikler ve atölye çalışmaları ile kahve yapım süreçlerini, farklı kahve ritüellerini ve kahve ile ilgili sanatsal faaliyetleri ziyaretçilere aktarıyor" dedi.