Nadir toprak elementlerinde güvenli tedarik arayışı hızlanıyor!

Çin dünyadaki nadir toprak elementlerinin en büyük üreticisi

Bu kapsamda, cuma günü ABD ve Ukrayna arasındaki anlaşmanın detayları yakından takip edilirken, gözler bu alanda hızlanan güvenli tedarik arayışına çevrildi.

Uzun zamandır Dünya'daki çevresel, ticari ve politik durum, NTE alanında yapılan çalışmaların tedarik güvenliği alanında yoğunlaşmasını sağlıyor.

Dünyada halihazırda Çin'in lider konumda olduğu nadir toprak elementleri, cep telefonları, füze sistemleri, elektronik araçlar, yenilenebilir enerji, savunma sanayisi ve sağlık başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Bu elementler, içeriğinde bulundukları malzemeleri hafifletiyor, yüksek sıcaklığa, aşınmaya ve korozyona karşı dirençli hale getiriyor.

Kimyasal, manyetik ve optik özelliklere göre benzer özellikler gösteren 15 tane lantanit ile itriyum ve skandiyumdan oluşan 17 element, yer kabuğunda bol miktarda bulunmasına rağmen işlenerek kullanıma sunumunun zor olmasından dolayı nadir toprak elementi olarak adlandırılıyor.

Dünyadaki toplam nadir toprak elementleri rezervinin 110 ile 130 milyon ton arasında olduğu hesaplanıyor.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nun 2024'te yaptığı bir değerlendirmeye göre, toplam rezervin 44 milyon tonu dünyanın en büyük üreticisi olan Çin'de bulunuyor.

Çin'i 22 milyon tonla Brezilya, 21 milyon tonla Vietnam, 10 milyon tonla Rusya ve 7 milyon tonla Hindistan izliyor. ABD, Grönland ve Tanzanya'da dünyadaki nadir toprak elementleri rezervlerinden yüzde 2'şer pay alıyor.

Çin, bu elementlerin yüzde 90'ına yakınını işleme kapasitesini elinde bulunduruyor. Bu nedenle, dünyanın büyük bir kısmı temiz enerji ve yüksek teknoloji sektörlerinde tedarik için Çin'e bağımlı konumda.

Ayrıca, Çin'in nadir toprak elementleri piyasasındaki baskın konumu, ona hem tedarik hem de fiyatlandırma üzerinde önemli bir kontrol sağlıyor. Bu durumun dünya genelinde enerji teknolojileri ve yüksek teknoloji sektörlerinde önemli bir tedarik riski oluşturduğu belirtiliyor.