Avusturya Hükümeti Mülteci Aile Birleşimini İptal Etti

AVUSTURYA’DA MÜLTECİLERİN AİLE BİRLEŞİMİ HAKKI İPTAL EDİLDİ

Avusturya’da kurulan yeni hükümet, ülkedeki mültecilerin aile birleşimi hakkını iptal ediyor. Bunun sonucunda Avusturya’da yaşayan mülteciler, memleketlerindeki aile bireylerini yanlarına getiremeyecek. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında yeni kurulan koalisyon hükümeti, öncelikli icraatları arasında mültecilerin aile birleşimi hakkını iptal etmeyi planlıyor.

BAŞBAKAN STOKER’DEN AÇIKLAMALAR

Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı ve Başbakan Christian Stocker, Pazartesi günü ülkenin önde gelen haber ajanslarından APA’ya yaptığı açıklamada, aile birleşiminin hemen durdurulmasının hükümet programında kararlaştırıldığını belirterek “hemen şimdi demek” ifadesini kullandı. Bu kararın AB hukuku ile uyumlu olup olmadığına bakılmaksızın uygulanacağını vurgulayan Stocker, ilgili AB hukukundaki bir maddenin, “Avusturya’nın kapasitesi dolduğunda buna imkan tanıdığını” savundu. İçişleri Bakanı Gerhard Karner’in ilgili kararnameyi hazırladığı an aile birleşimi uygulamasının sonlandırılacağını aktaran Stocker, “Halka, hiçbir şey yolunda gitmezken her şey süt limanmış gibi göstermenin bir anlamı yok” dedi.

NEOS PARTİSİNDEN DE GÖRÜŞLER

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan liberal NEOS partisinin genel başkanı ve Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger, ülkedeki sistemin, özellikle eğitim sisteminin aşırı yüklenme sebebiyle işleyemez hale geldiğini dile getirdi. Seçimlerden beş ay sonra kurulabilen hükümet, beş ay önce yapılan parlamento seçimlerinin ardından ÖVP, SPÖ (Avusturya Sosyaldemokrat Partisi) ve NEOS’tan oluşan koalisyonun Başbakan ve bakanların yemin töreninin ardından göreve başlamasıyla oluştu. Daha önce, seçimlerden sonra hükümet kurma girişimi başarısızlıkla sonuçlanan üç parti, muhafazakar ÖVP öncülüğünde yeniden bir araya gelerek geçen hafta Perşembe günü ülke tarihinin ilk üçlü koalisyonunu oluşturdu.

SEÇİM SONUÇLARI VE YENİ HÜKÜMETİN ETKİSİ

Böylece, geçen yıl Eylül ayındaki seçimlerde yüzde 28,85 oyla sandıktan birinci parti olarak çıkan sağ popülist FPÖ’nün (Avusturya Özgürlük Partisi) iktidara gelmesi engellendi. Seçimlerin ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen bu parti, koalisyon ortağı bulamayınca bu konuda başarılı olamamıştı.