Bakan Tekin Star Açık Görüş için yazdı: Eğitimde köklü değişim! Okuldaki bilgi beceriye dönüştü

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin “Maarif Modeli'yle yoğun ama işlenemeyen bilgi yerine sadeleştirilmiş, hayat içinde kullanılacak beceri temelli bir süreci başlattık” dedi.

AKŞAM GAZETESİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Star Gazetesi'nin Açık Görüş eki için 'Millî bir mesele olarak Maarif Modeli' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Asli amacın kalpleri ülke ve millet sevgisiyle çarpan, idraki hakiki manada gelişmiş ve şahsiyet sahibi nesiller yetiştirmek olduğunu belirten Tekin, şu mesajları verdi:

EĞİTİM MİLLİ BİR DAVA

"Programlarımızda bilgi, beceri, eğilim ve değerler, yetenek, ilgi, ihtiyaç ve bireysel farklılıklar da önemli bir yer tutmaktadır. Programların teknik açıdan gerektiğinde yenilenen, güncellenen, sadeleşen bir esnekliğe sahip olması ve millî, manevi, insani değerlerimiz istikametinde hayata geçirilmesi de en önemli amaçlarımız arasındadır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli bu anlamda millî bir davadır. İnsanın bütün yönleriyle gelişimini esas alan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni, bir yandan çağın gerektirdiği dönüşümü gerçekleştirirken diğer yandan mirasçısı olduğumuz medeniyet değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması doğrultusunda oluşturulan yeni rota şeklinde özetleyebiliriz.

SADELEŞTİRİLMİŞ BİLGİ

"Aktarılan bilgiler gündelik hayatta beceriye dönüşüyor mu, dönüşmüyor mu? İşte ihtiyaç duyduğumuz bu. Eğitim alanında yapılan çalışmalarla bunun artık gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Yoğun ama işlenemeyen bilgi yerine sadeleştirilmiş, hayat içinde kullanılacak beceri temelli bir süreci başlattık. Bunun büyük avantajları var. Ruh-beden bütünlüğünü sağlamış yetkin ve erdemli insan yetiştirmek çok önemli bir hedef. Ahlaklı, bilge, cesaretli, estetik, iradeli, merhametli, sağlıklı, sorgulayıcı, üretken, vatansever öğrenciler yetiştirmeyi arzu ediyoruz."Güncellenen müfredata göre bu yıl ilk olarak 1'inci, 5'inci, lise hazırlık ve 9'uncu sınıf öğrencileri için ders kitapları hazırlandı. Bu sürecin dinamik bir şekilde kurgulandığını vurgulamak gerekir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli yerleştiğinde öğrencilerimizin haftalık yükü hafifleyecek."

ÖNCELİĞİMİZ TÜRKÇE'NİN GELİŞMESİ

"Çocuklarımızın önce Türkçeyi, ana dillerini öğrenmeleri lazım. Kendi dilimizle düşünememek noktasında çok trajikomik bir durumdayız. Gündelik yaşamında Türkçeyi 100 kelimeyle konuşan bir çocuğun öğrenmeye çalıştığı yabancı dili 500 yahut 1000 kelimeyle konuşmasını beklemeniz ne kadar gerçekçi? Çocuklarımızın ana dil becerilerinin gelişmesi, sadece ana dil açısından değil, diğer akademik alanlar için de hayati derecede önemli. Artık gramer değil, çocuklarımızın kendilerini ifade edebileceği bir yabancı dil bilgisi öğretmek şart."