Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) ülke genelindeki 29’uncu buluşması olan Şanlıurfa İl İnsan Hakları İstişare Toplantısı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Konferans Salonunda yapıldı.
TİHEK'in çalışmalarını içeren sinevizyon sunumu ile başlayan toplantıda, kurumun ülke genelinde devam eden çalışmalarının yer aldığı sinevizyon gösterisi yapıldı.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Şanlıurfa’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2016 yılında Türkiye’nin tek ulusal İnsan Hakları Kurumu olarak yapılandırılan TİHEK'in sivil insiyatifle kamu kurumları arasında bir köprü vazifesi gördüğünü anlattı.
İNSAN HAKLARI KONUSUNDA SÜREKLİ GELİŞME KAYDEDİYORUZ
Daha sonra söz alan Vali Hasan Şıldak ise insan hakları konusunda kaydedilen gelişmeleri anlattı. Vali Şıldak, ''Son yıllarda yine CİMER uygulaması bu kanalların belki de en güzel örneğidir. Yine Valilik ve kaymakamlıklarımızdaki Açık Kapı Uygulaması vatandaşımızın bilgi alma mekanizmasını oluşturuyor. Bu manada yargı alanında da Anayasa Mahkememizin bireysel başvuru hakkı düşünülebilir. TİHEK’in bu bakımdan en önemli işlevi de denetim yapma, idari yaptırım uygulama, inceleme ve bundan da öte vatandaşlarımızın doğrudan başvuru yapıp talebini iletebilmesidir. Tüm bu çerçevede toplantımızın verimli geçmesini diliyorum” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından programda katılımcıların görüşlerini belirttiği istişare bölümüne geçildi. Vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri görüşlerini aktardı.
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE HERKESİN SORUMLULUĞU VAR
Bazı konulara açıklık getiren Vali Şıldak, devlet organlarının geniş bir çerçeveyle Şanlıurfa’da yatırımlara devam ettiğini, her türlü sorunun çözümü için kararlı adımlar atıldığını söyled ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uyuşturucu ile mücadele konusunda bir seferberlik içerisindeyiz. Toplumumuzun her kesimine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadelerini bir kez daha duyurmak istiyorum. Sayın Erdoğan’ın dediği gibi uyuşturucu ile mücadele bir vatan görevidir. Bu ifade çerçevesinde toplumumuzdaki herkesin bu alanda bir görevi ve sorumluluğu var.
Sorunu önleyici çalışmalarla birlikte bilinçlendirmelerle tamamen ortadan kaldıramayız ancak son 2 yılda ilimizde aldığımız mesafe İçişleri Bakanlığı kayıtlarına geçmiştir. Kat kat ve fazlasıyla yakalama ve operasyon sayıları ile bu sorunun çözümüne yönelik üstüne gidiyor ve gelişmeleri her zaman kamuoyuyla paylaşıyoruz.
BU YIL 30 EĞİTİM YUVASI ŞANLIURFA'YA KAZANDIRILACAK
Yine eğitim konusunda ise bazı eksiklerimiz olabilir, doğrudur; ancak verilere bakıldığında Şanlıurfa'nın son yıllarda gelişme kaydettiğini görebiliyoruz. 2024 yılında eğitime 154 okul kazandırılmıştır. Burada Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Milli Eğitim Bakanımız ve bütün milletvekillerimizle birlikte çalışma içerisindeyiz.
İnşallah 2025 yılında da 30 eğitim yuvası ile birlikte özellikle tekli eğitime geçilmesi hususunda büyük yol almış olacağız. Ve son olarak ilimize yönelik 5001 öğretmen atamasının yapılması da bu sorunun çözümü için atılan bir adım olduğu ortadadır.
Tüm bu gelişmeler ile birlikte ilimizde uyguladığımız Başarıyı İzleme ve Gelişme Projesi ile birlikte tüm ülkemize örnek boyutta bir proje uygulaması başlattık. Bunun da yansımalarını elde edilen verilerle görüyoruz.
Mevsim tarım işçiliği konusunda ise 2024 yılı Ağustos ayında Milli Eğitim Bakanlığının çıkardığı genelge çalışmasını bizzat Şanlıurfa'da iyi bir şekilde yürüttük. Hazırladığımız genelge tüm Türkiye'de yayınlandı. Çalışmamızın kısa adı METİP. Tüm bunları bir araya getirsek devlet kurumlarımız ilimizdeki tüm sorunlara çok duyarlı. Ve sivil toplum kuruluşlarını dikkate alan birik beraberlik içerisinde bir yaklaşım sergilemektedir”