Açılışta konuşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Yiğit, adının hakkını veren bir cesaret örneği gösterdi. Biz sağlıkçılar, kendimizden çok başkalarına adanmış bir mesleğin mensuplarıyız” dedi.
“Yiğit, sağlıkçının yüreğini temsil ediyor”
Bakan Memişoğlu, yangından kurtulmasına rağmen arkadaşlarını yalnız bırakmayan ve canını feda eden Yiğit Gençbay’ın sağlık camiasının taşıdığı insanlık değerlerini simgelediğini söyledi. “Onun fedakârlığı bizlere bir kez daha sağlık çalışanlarının ne denli özverili olduğunu gösterdi” dedi.
Toplumu hastalanmadan korumak temel hedef
Gölbaşı’nda açılan merkezde koruyucu sağlık hizmetleri ön planda olacak. Aile hekimliği, kanser taramaları ve sağlıklı yaşam eğitimlerinin bir arada verileceği merkezle ilgili Memişoğlu, “Amacımız toplumu hasta olmadan korumak, sağlıklı yaşamı bir kültür haline getirmek” diye konuştu.
Türkiye genelinde şu an 286 Sağlıklı Hayat Merkezi bulunduğunu belirten Bakan, bu sayının 2025’te 100 yeni merkezle artırılacağını vurguladı.
“Aşırı kilo, hareketsizlik, bağımlılık yaygınlaşıyor”
Toplumun ciddi sağlık tehditleriyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çeken Bakan Memişoğlu, “Obezite, sigara, madde bağımlılığı, hareketsizlik gibi sorunlar ciddi şekilde büyüyor. Bunlara karşı mücadelenin yolu da bu merkezlerden geçiyor” dedi.
Merkezde her alanda danışmanlık verilecek
Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ise Gölbaşı SHM’nin 3 bin metrekarelik alanda, 25 kişilik uzman ekibiyle hizmet sunacağını belirtti. Merkezde beslenmeden kadın sağlığına, bağımlılıkla mücadeleden ruh sağlığına kadar birçok başlıkta danışmanlık sağlanacak.
Yiğit Gençbay’ın Annesi: “Adı hep yaşayacak”
Yiğit Gençbay’ın annesi Serpil Gençbay da açılışta duygusal anlar yaşadı. “Oğlum yangından çıkmasına rağmen yeniden içeri girerek birçok canın kurtulmasına vesile oldu. Doktorluk hayalini bu merkezdeki meslektaşları sürdürecek” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
SAHA’nın ilk dersi verildi
Törende ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın yeni halk sağlığı eğitimi projesi olan Sağlıklı Hayat Akademisi’nin (SAHA) ilk dersi de Bakan Memişoğlu tarafından verildi. Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı başlayan eğitimlerde, 567 sınıfta yaklaşık 7 bin kişiye sağlık okuryazarlığı eğitimi verilmeye başlandı. 13 oturumdan oluşan bu eğitimlerle bireylerin daha bilinçli, sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmeleri hedefleniyor.