Türk Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Kamil Terzi, “Türkiye’de Kadın Eğitim Çalışanı Olmak” temasıyla 28 Ocak-18 Şubat 2025 tarihleri arasında sendikanın gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Türk Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Kamil Terzi, “Türkiye’de Kadın Eğitim Çalışanı Olmak” temasıyla 28 Ocak-18 Şubat 2025 tarihleri arasında sendikanın gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 1.535 kadın eğitim çalışanının katıldığı ankette, kadın öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının mesleki ve sosyal yaşamda karşılaştıkları zorluklar ortaya kondu.
Kadın Eğitimciler Ekonomik Zorluklarla Mücadele Ediyor
Ankete katılan kadın eğitim çalışanlarının büyük bir kısmı, artan enflasyonun meslek hayatlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Katılımcıların %21,2’si tekrar meslek seçecek olsalar eğitim çalışanı olmak istemeyeceklerini ifade etti. Mesleki sorunlarla mücadelede kadın eğitimcilerin %65’i kontrolü elde tutmaya çalıştığını, %59,1’i işine daha fazla odaklanarak sorunların üstesinden gelmeye çalıştığını belirtti.
Yöneticilerle Yaşanan Sorunlar ve Mobbing İddiaları
Ankette, kadın eğitimcilerin yöneticileriyle en çok yaşadığı sorunlar da ele alındı. Katılımcıların %22’si liyakatsiz yöneticilerin tutum ve davranışlarından şikâyet ederken, %15,1’i idarecilerin ayrımcı ve baskıcı tutumlarını eleştirdi. Kadın eğitimcilerin %16’sı, hayat görüşleri ve çalışma koşulları nedeniyle dezavantajlı kurumlara görevlendirilmekle tehdit edildiklerini belirtti.
Ayrıca, katılımcıların %22,7’si cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını ifade ederken, %27,9’u mesleki tükenmişlik yaşadığını belirtti. İş-yaşam dengesinde de sıkıntı yaşayan kadın eğitimcilerin %71,1’i, mesai saatleri dışında gelen veli ve öğrenci aramalarının özel hayatlarını olumsuz etkilediğini kaydetti.
Türk Eğitim-Sen’den Kadın Eğitimcilere Destek Çağrısı
Türk Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Kamil Terzi, kadın eğitim çalışanlarının mesleki ve sosyal yaşamda karşılaştıkları sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Eğitimcilerimize yönelik ayrımcılığın ve mobbingin son bulması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.
Kadın eğitimcilerin mesleki motivasyonlarını artıracak politikaların hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Terzi, “Özellikle ekonomik şartların ağırlaştığı bu dönemde, kadın eğitim çalışanlarımızın hak ettikleri çalışma koşullarına kavuşmaları için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Türk Eğitim-Sen Amasya Şubesi