Petrol-İş Sendikası üyesi kadınlar, 8 Mart'a giderken taleplerini anlattı: 'Sömürüye karşı herkesin birlikte olmasını, örgütlü mücadelenin daha güçlenmesini isterim.'

Hasret Kanat
Gebze- Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi geçtiğimiz günlerde 8 Mart için bir etkinlik gerçekleştirdi. Kadın işçiler açısından esnek çalışmanın, düşük ücretlerin, sosyal ve ekonomik hakların tırpalandığı ancak kadınların bulundukları iş yerlerinde direniş ve grevleri kararlılıkla örgütlediği bir dönemde etkinliğe katılan kadın işçiler, 8 Mart’a giderken taleplerini Evrensel’e anlattı.
Plascam İşçisi Nersin Kaya Ateş, “Kadın işçilerin öncelikli olmasını istiyoruz” diyerek Mobbinge ve şiddete karşı önlemlerin alınmasını istediğini ifade etti. Atşe şöyle ekledi: “Kadınların sesinin daha gür çıkmasını istiyoruz. Kreşlerin olmasını istiyoruz. Her yerde evde işte sokakta baskıların olmadığı bir ortam istiyoruz. Bunlar çok değil, yapılabilir. Hep birlikte, beraber olursak güçlü olabileceğimizi düşünüyorum. İsteklerimizi çoğaltabiliriz.”
Plascam İşçisi Zülfiye İr, “İş yerlerinde kadınların ve erkeklerin eşit şartlarda çalışmasını istiyoruz” diyerek, 8 Mart’ın bir mücadele günü olduğunu kadın, erkek herkesin bilmesi gerektiğini vurguladı.
‘İLO 190 imzalansın’
Novares İşçisi Halime Apaydın, “Kadınlara baskı uygulanmaması için ILO 190’ın imzalanmasını istiyorum.” dedi, anne olan çalışanlara daha özenli davranılması gerektiğini vurguladı. “Anne olanların daha fazla izinleri olmasını isterim. 3 aylık iznin altı ay bir yıl olmasını isterim.” Diyen Apaydın, “Sömürüye karşı herkesin birlikte olmasını, örgütlü mücadelenin daha güçlenmesini isterim.” dedi.
Tekne Kauçuk İşçisi Dilek Karabacak, “Şiddete, tacize ve sömürüye karşı ILO 190’ın uygulanmasını istiyoruz. İşten atmalara karşı güvenceli iş, güvenceli gelecek talep ediyoruz.” dedi.
GÜNÜNYAZILARI
EVRENSEL'İNMANŞETİ

Milyonlar ‘fitre’lik, iftar sofraları boş
Erdoğan-Şimşek programıyla ücretleri açlık sınırının altına inen asgari ücretli işçiler ve emekliler, ramazan ayının ilk iftarını boş sofralarda karşılıyor: “Kırmızı eti zaten görmüyorduk, bu sene orucu açacak zeytin bile alamıyoruz…” Diyanet İşleri Başkanlığı da ‘Asgari ücretliler ve emeklilere fitre verilebilir’ fetvası yayımlamıştı.
İftar sofrasına 1 yılda gelen zam: Yüzde 45
Dört sene içinde güllaça gelen zam: Yüzde 1100
Pideye 2 yılda gelen zam: Yüzde 150