Dönüştüren Kadınlar Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Bir Hikaye, Bir Umut” başlıklı anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Adıyamanlı 19 depremzede kadının, yaşadıkları acıyı ve verdikleri mücadeleyi anlattıkları “04.17 Belgeseli” Ankara’da izleyiciyle buluştu. Etkinlikte ayrıca, deprem enkazından çıkarılan kırık piyanosuyla hayata tutunan Dicle Hayat Dağdeviren’in müzik dinletisi de unutulmaz anlar yaşattı.
6 Şubat 2023’te 11 ilde yıkıcı etki meydana getiren Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Adıyamanlı kadınlar iki yıl boyunca birbirlerine kenetlenerek yaşama tutundu. Bu dayanışmayı konu alan belgesel, Dönüştüren Kadınlar Derneği aracılığıyla Ankara’da izleyicilerle buluştu.
“Bir Hikâye, Bir Umut” başlığıyla düzenlenen etkinlikte, Adıyamanlı 19 depremzede kadının yaşama tutunma mücadelesini ve hayatlarını yeni baştan kurma umutlarını anlatan “04.17 Belgeseli” gösterildi. Bu belgesel, sadece büyük bir felaketin izlerini değil, aynı zamanda kadınların dayanışmasını ve umudun kolektif hafızadaki yerini gözler önüne serdi.
Kadının Gücü, Dayanışmanın Mirası
Etkinliğe belgeselde yer alan Remziye Yılmaz, Sevim Taştan, Feride Cömert Düşkün, Nesibe Çalışkan depremzede kadınlar da katıldı. Depremden sonra hayata sıfırdan başlayan kadınlar, acılarını sanata dönüştürerek tarihe güçlü bir miras bıraktı.
Belgeselin danışmanlığını, yönetmen ve sinema tarihi yazarı Burçak Evren, koordinatörlüğünü ise gazeteci Selma Kara üstlendi. Film, kadınların birlikte ayağa kalkma mücadelesini güçlü bir dille anlatırken, dayanışmanın dönüştürücü gücünü de yansıttı.
Düzenlenen etkinliğin panelinde söz alan Sevim Taştan, “Bu projeye gönüllü olarak katıldık. Bu süreçte kendimize iyi gelmesi açısından sıkıca sarıldık. Projenim başında teknik bilgi var zannediyordum. Hocalarımız farklı alanlarda eğitimler verdiler. Derslerde yaşam amacımızı gördük. Vicdanımızın depremden önce ve sonra değişip değişmediğini görmüş olduk” diye konuştu.
Remziye Yılmaz ise, “Belgesele dair birçok eğitim aldık. Kimi zaman birbirimize sarıldık ve teselli verdik. Birbirimizi her koşulda destek olduk. Belgesel sürecinde de bunu yaptık” dedi.
Etkinliğe katılan Selma Kara, “Bu yolculuk, eline hiç kamera almamış, röportaj yapmamış 19 kadına uzmanlarımız eğitimler verdi. Dicle’nin enkaz altından çıkan piyanosundaki yara bandına benziyor hikayemiz” diye konuştu.
Düzenlenen etkinliğe Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın eşi Nursen Yavaş, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin eşi Emral Tutdere, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP Milletvekili Aliye Timisi Ersever, CHP Milletvekili Sibel Suiçmez ve CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Özel Kalemi Şükran Kütükçü de katılanlar arasındaydı.
Etkinliğe katılan Adıyaman Belediyesi Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin eşi Emral Tutdere, “Bu belgesel bize dayanışma duygusunu hatırlattı. Ben kadın elinin değdiği her şeyin değiştirdiğini ve dönüştürdüğüne inanıyorum. Bu projenin hayata geçmesi için emek veren başta Selma hanım olmak üzere, 19 cesur yürekli kız kardeşime teşekkür ediyorum” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, “Kadın dönüştürücü gücüne inan bir dernek bizi bir araya getirdi. Kadının dönüştürücü gücüne yürekten inanıyoruz. Kadınlar zor gününde birbirimizin yaralarını sararak her acıyı aşabiliriz. Bu vesileyle depremde kaybettiğimiz canları sevgi ve saygıyla anıyoruz” dedi.
CHP Milletvekili Sibel Su İçmez de acıdan umut çıkarılmasının zor olduğuna değinerek şunları söyledi:
”Acıdan bir umut çıkarmak kolay değil. Türkiye’de bir yanlış var. Her zaman kadın denilince sürekli olarak el işleri üzerinden kendini geliştirdiğine dair bir algı var. Bu projenin çok önemli bir ayağı da bence kadını sadece eve, mutfağa, el işine odaklandıran bir proje değil, tam tersi herkesin aslında yapamayacağı bir projede sıfırdan başlayıp biraz sonra izleyeceğimiz çok önemli bir çalışmaya imza attınız.”
Enkazın Altından Çıkan Piyano: Dicle Hayat’ın Umut Melodileri
Etkinliğe, belgesel gösteriminin ardından piyano resitali veren Adıyamanlı 16 yaşındaki genç piyanist Dicle Hayat Dağdeviren’in performansı damga vurdu.
Depremde enkaz altından yaralı olarak kurtulan Dağdeviren, en büyük tutkusu olan müzikten bir an bile vazgeçmedi. Enkazdan çıkan kırık piyanosunu yeniden çalabildiğini fark ettiği an gözyaşlarını tutamadığını anlatan Dağdeviren, bu müzik dinletisiyle umudu notalara dökerken, izleyicilere derin duygular yaşattı.
Çaldığı melodilerle hem kendi ruhunu iyileştiren hem de dinleyicilere derin bir ilham veren genç sanatçı, kayıplara rağmen umudun ve direncin asla kaybolmadığını gösterdi.
Nagihan Çakır Yılmaz: “Dönüşüm Kadınla Başlar”
Dönüştüren Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nagihan Çakır Yılmaz, etkinlikte yaptığı konuşmada umudun ve kadın dayanışmasının öneminden bahsetti.
Yılmaz, etkinlikte kadın dayanışmasına ve umuda vurgu yaparak, “İki yıl önce unutulmaz bir gece yaşadık. 6 Şubat, hepimizin yüreğine kazınmış bir tarih… Binlerce canımızı, sevdiklerimizi, dostlarımızı kaybettik. Evlerimiz, anılarımız, umutlarımız enkaza döndü. O gece yalnızca binalar değil, yüreğimiz da enkaza döndü. O acının sızısı hiçbir zaman eksilmeyecek ama o enkazların altında yalnızca kayıplarımızı değil, aynı zamanda dayanışmayı, uzatılan o ellerde, umudu da bulduk. Bugün ayağa kalmak için mücadele eden kadınların o umut hikâyelerine tanıklık edeceğiz” diye konuştu.
Yılmaz, konuşmasının devamında “Dönüştüren Kadınlar Derneği olarak biliyoruz ki dönüşüm kadınla başlar, onun mücadelesiyle büyür, dayanışmasıyla güçlenir” dedi.