Uluslararası Sanayici İş Kadınları Derneği (USİKAD) Başkanı Müge Öz, kadın girişimcilerin sanayide ve ticarette daha etkin roller üstlenmesi için kurumlarla işbirliği halinde çalışacaklarını belirterek, ihracat yapan kadın girişimcilere yeşil pasaport hakkının daha kolay sağlanması için talepte bulunacaklarını açıkladı.
USİKAD tarafından düzenlenen ve 2025 yılı hedefleri ile gelecek dönem projelerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Öz, kadınların iş dünyasında daha güçlü yer edinmesi, sanayi ve ticarette daha aktif olmaları için USİKAD’ın bilgi, eğitim ve finansman olanaklarını artırmayı amaçladığını söyledi.
Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu, fırsatların adil dağıtıldığı bir sistemin, hem aile bütünlüğünü koruyarak hem de ekonomiye daha büyük katkı sağlayarak toplumu güçlendireceğini belirten Öz, kadın girişimciliğin sanayiye entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kadın girişimciler için OSB kurulacak
Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranının dünya genelinde yüzde 48 iken, Türkiye’de yüzde 34 seviyesinde kaldığını ifade eden Öz, kadınların sadece hizmet sektöründe değil, sanayide de daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.
Bu kapsamda kadın girişimcilerden oluşan bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurmayı planladıklarını açıklayan Öz, "Ekonomik, sosyal, verimlilik ve çevresel boyutlarıyla kadın girişimcilerin iş hayatındaki süreçlerini destekleyecek bir OSB modeli oluşturacağız. İçinde OSB Akademisi, özel bir eğitim merkezi ve girişimcilik kuluçka merkezi de olacak." dedi.
Kadın girişimcilerin küçük sanayiler kurarak dayanışmalarını artırmasını teşvik edecek projeler geliştirdiklerini aktaran Öz, yerli üretime uluslararası akreditasyon kazandırmak ve ihracat ekosistemini güçlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Kadın ihracatçılara yeşil pasaport kolaylığı sağlanmalı
Kadın girişimcilerin uluslararası ticarete erişimini kolaylaştırmak için yeşil pasaport hakkının genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Öz, ihracata yeni başlayan kadın girişimcilerin belirli rakamları aştıklarında yeşil pasaport alabilmelerinin sağlanması için talepte bulunacaklarını söyledi.
Öz, konuya ilişkin paylaşımında, "Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) mevcut ihracat rakamlarını gözden geçirmesi gerekiyor. Kadın girişimciler için fuarlara katılım desteklenmeli ve ihracata açılan firmalar için prosedürler daha esnek hale getirilmeli." değerlendirmesinde bulundu.
"Made in Türkiye" algısını güçlendirme çalışmaları
USİKAD’ın Türkiye’nin uluslararası ticaretteki imajını güçlendirmek için "Made in Türkiye" markasının bilinirliğini artıracak projeler yürüttüğünü belirten Öz, sürdürülebilir, sosyal ve ekonomik olarak güçlü bir ticaret anlayışının gelişmesi gerektiğini ifade etti.
USİKAD’ın yurt dışında temsilcilikler açmaya başladığını belirten Öz, hedef pazarlar doğrultusunda kurulacak temsilciliklerin Türkiye ihracatına katkı sağlamayı amaçladığını vurguladı.

İLGİLİ HABER Bakan Bolat duyurdu: 8 bin 500 ihracatçıya yeşil pasaport verilecek İhracat finansman maliyetlerinde indirim için çalışmaların sürdüğünü açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 8 bin 500 ihracatçıya yeşil pasaport vermeyi planladıklarını duyurdu.