Tüp bebek tedavisinde histeroskopik cerrahi

Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2025 04:06

Tüp bebek (IVF) tedavisinde başarılı bir gebelik elde etmek için rahmin sağlıklı olmasının büyük önem taşıdığını belirten İrenbe Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Alper Biler, embriyonun rahme tutunup gelişebilmesi için rahim içi ortamın en uygun şekilde hazırlanması gerektiğini söyledi. Tüp bebek tedavisinde amacın, sağlıklı bir embriyonun sağlıklı bir rahim içine transfer edilmesi olduğunu vurgulayan Biler, şöyle devam etti: “Histeroskopi rahim içini doğrudan görmemizi sağladığı için milimetrik anormallikleri bile tespit edip aynı anda düzeltme imkanı verir. Özellikle embriyonun rahme tutunmasını (implantasyonu) engelleyebilecek yapısal problemleri saptamak için çok değerli bir araçtır. Rahim içindeki polip (endometrial polip, rahim iç zarı üzerinde oluşan iyi huylu doku büyümesi), küçük miyom (rahim duvarından gelişen iyi huylu tümör) veya rahim içi yapışıklık gibi problemler ultrasonla her zaman kesin anlaşılmayabilir; histeroskopi ile direkt gözlem yapılarak bu tür sorunlar net olarak teşhis edilebilir ve aynı seansta tedavisi de yapılabilir.”

Histeroskopinin her hastada rutin olarak yapılması gereken bir işlem olmadığını belirten Biler, “Bazı durumlarda tüp bebek tedavisi öncesi veya tekrarlayan başarısızlıklar sonrasında güçlü şekilde önerilir. Bu durumlar arasında ultrason veya rahim filminde anormallik şüphesi, rahimde yapısal anomali şüphesi, rahim içi yapışıklık (Asherman sendromu) şüphesi, açıklanamayan kısırlık veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları, tekrarlayan düşükler yer almaktadır” dedi.

TÜP BEBEK BAŞARISINA ETKİSİ

Biler, histeroskopinin tüp bebek başarısına etkisini ise şöyle anlattı: “Gebelik başarı oranlarına olumlu etkisi olabileceği birçok araştırmada gösterilmiştir. Özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan hastalarda, histeroskopi ile rahim içi değerlendirilmesi ve olası patolojilerin giderilmesi önerilmektedir. Rahim içinde embriyonun tutunmasını engelleyecek bir problem varsa, bunu histeroskopiyle düzeltmek gebelik şansını artırır. Ancak bilimsel makaleler, rahimde herhangi bir patoloji yoksa histeroskopinin tek başına gebelik şansını belirgin artırmayacağını; ancak polip, miyom gibi lezyonların alınması veya rahim perdesi gibi sorunların düzeltilmesiyle gebelik ihtimalinde artış görüleceğini vurgulamaktadır.”