Türkiye Diyanet Vakfı ve Vakıf Fuarcılık tarafından her yıl ramazan ayında düzenlenen 42. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı törenle açıldı.
Fatih Camisi'nde açılan fuarın bu yılki teması "aile" olarak belirlendi. Bu yıl fuarın onur konuğu ise yazar Prof. Dr. İskender Pala oldu.
Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan fuarın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili Pala, kitabın kutsal bir nesne olduğunu belirterek, kitapların ortaya çıkışındaki temel nedenin, Allah'ın dininin yayılmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Pala, kitapla ilgili gelişen sanatların "rahmani" bir değer taşıdığına dikkati çekerek, "Dünyanın bütün kitapları, Allah'ın kitabını, kainat kitabını okumak için yazılır. Bu kulluğumuzu ve kendimizi idrak etmek anlamına gelir. Bizim kültürümüz de taşıdığı bu değerden dolayı kitaba büyük bir hürmet göstermiştir. Kitap ve ekmeğin yerde olmaması gereken nesneler olarak idrak edilmesi de bunun bir ifadesidir." dedi.
"NE YAZIK Kİ KİTABIN RAHMANİLİĞİNİ GÖZ ARDI EDECEK KADAR SEKÜLERLEŞTİK"
Toplumsal olarak ortaya çıkan sorunların temel nedenlerinden birisinin kitaba verilen önemin azalması olduğunu ifade eden İskender Pala, şunları kaydetti:
"Toplumumuz, yazı toplumu olmaktan çıktığı zaman kaybetmeye ve gerilemeye başlamıştır. Ne yazık ki kitabın rahmaniliğini göz ardı edecek kadar sekülerleştik. Oysa medeniyeti kuranlar, kitaba sahip olanlardır. Biz ne yazık ki kitabı öksüz bıraktık. Kitabın, bizdeki ağırlığını yeniden kazanması gerekiyor. Açılışı yapılan bu fuar, kitaba verilen değeri artırmanın, onu yeniden ayağa kaldırmaya çalışmanın bir adımıdır."
42 YILLIK BİR RAMAZAN GELENEĞİ
Ramazan ayında artık bir gelenek haline gelen "Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı", 42. kez kapılarını açtı. İstanbul'da Fatih, Ankara'da ise Hacı Bayram Veli Camisi'nde açılan fuar, 7-23 Mart tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.
200'den fazla yayınevinin on binlerce kitabı okuyucularla buluşturacağı fuarda, "aile" temalı söyleşilerin yanı sıra imza günleri, yazar sohbetleri ve çeşitli kültürel etkinliklere yer verilecek.
Her yıl kitapseverler tarafından büyük bir ilgi gören fuar boyunca çocuklar için çeşitli atölyelerin yanı sıra Karagöz-Hacivat ve Nasrettin Hoca'nın içinde yer aldığı oyunlar ve etkinlikler de gerçekleştirilecek.
İstanbul'daki fuar kapsamında yarın yazar Soner Duman, Erdol Erdoğan, Halis Aydemir ve Yusuf Kaplan, 9 Mart'ta Bestami Yazgan, Demet Tezcan ve Ahmet Taşağil, 10 Mart'ta İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Keskin, 11 Mart'ta Sıtkı Aslanhan, Zafer Bilgi ve Dursun Gürlek, 12 Mart'ta Hüsrev Subaşı, 13 Mart'ta Murat Mücahit Yentür ve Savaş Barkçin, 14 Mart'ta Yusuf Dursun, Hatice Kübra Tongar, Halil İbrahim İzgi ve Süleyman Dilmen, 15 Mart'ta Saliha Erdim, Muhammed Emin Yıldırım, Tufan Gündüz ve Ali Emre, 16 Mart'ta İhsan Süreyya Sırma, Nurettin Yıldız, Necmi Atik ve Vahdettin İnce, 17 Mart'ta Şaban Sağlık ve Ahmet Efe, 18 Mart'ta Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, sanatçı Ahmet Özhan ve Dursun Ali Tökel, 19 Mart'ta Zeki Bulduk, 20 Mart'ta Safiye Önal, 21 Mart'ta Muhammed Yazıcı, Ahmet Emin Dağ ve Merve Safa Likoğlu, 22 Mart'ta Naima Erkovan, Nehir Aydın Gökduman ve Adem Özköse, 23 Mart'ta ise Taha Kılınç ile Süleyman Ragıp Yazıcılar bir söyleşi gerçekleştirecek.
Fuarın tüm programına sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.
aa