Kemeraltı'ndaki Nebioğlu Pasajı, Sahaflar Çarşısı oluyor

Haber Ekspres Gazetesi'nden Burcu Yanar'ın haberine göre, İzmir’in tarihi çarşısı Kemeraltı, yakın zamanda önemli bir değişim geçirecek. Konak Belediyesi’nin Ekim ayı meclis toplantısında aldığı karar ile atıl durumdaki pasajların yeniden canlandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda Nebioğlu Pasajı’nda bulunan sahaf esnafı İzmir’in sahaflar çarşısına dönüşmeye hazırlandıklarını iddia etti.  Şu anda pasajda bulunan 10'dan fazla dükkanın 7’si sahaf olarak faaliyet gösterirken, bu projeyle kitap severler için yeni bir mekan doğacak. Belediye yetkililerinin de ziyaret ettiği Nebioğlu Pasajı, İzmir’in kitap kültürünün kalbi haline gelmesi için önemli bir adım atmış olacak.

Konak Belediyesi tarafından Ekim ayı meclis toplantısında Kemeraltı’nda atıl durumda bulunan pasajların canlandırılması ve buraların Sahaflar Çarşısı olmasına yönelik önerge oybirliği ile kabul edilmişti.

Esnaf mutlu

Nebioğlu Pasajı’nın hak ettiği değeri göreceğini belirten öykü yazarı Ahmet Büke, “Konak Belediye Başkanı’mız Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun talimatıyla Nebioğlu Pasajı’nın Nebioğlu İzmir Sahaflar Çarşısı olması yönündeki çalışmalar başladı. Bu çalışmanın aşamalarını ortak akıl çerçevesinde çalışmaya başladık. Süreç şimdilik güzel ilerliyor. Yazar olarak buranın kıymetini biliyordum ama bu tür işler bir kar topunun yuvarlanmasına benzer. İlk hareket başladı. Burası İzmir’de bir ilk. Kurumsal bir çatı altında toplanmak güzel olacak” dedi.

Sahaflar Çarşısı’nın kendiliğinden oluştuğunu söyleyen Yeşilyurt Kitabevi’nin sahibi İskender Dereli ise, “Burada 2021 yılında ilk sahaf dükkanını açan benim. Bu pasaj uzun yıllar alışveriş merkezlerinden önce hazır giyim ticaretinin yapıldığı bir yerken AVM’lerin sayısının artmasıyla beraber gözden düşmüştü. Birçok dükkan boştu. Zamanla buralar dolmaya başladı ve burada kendiliğinden organik bir şekilde Sahaflar Çarşısı oluşmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Akademisyenlerden öğrencilere kadar pek çok kişiye hizmet ettiklerinin altını çizen Tamu Sahaf’ın sahibi Ahmet Balcı ise, “Kitapçıların toplandığı yerler olsa da bunlar sahaf değildi. İkinci el kitapçıyla sahaf ayrımı daha belirgindir. Bu konuda bilimsel çalışmalara da önem veriyorum. Burası insanların sahafiye malzemeyi bulabilecekleri, gerçekten kitap kokusunu hissedebileceği ve kitaplara dokunabileceği ayrıca eski metinlerden yeni metinler üreten birçok kişinin de gelip soluklandığı bir yer. Buraya birçok akademisyen de geliyor. Eski kitaplardan aldıkları bilgilerle verimli yeni kitaplara dönüştürüyorlar. Cebinde çok az harçlığı olan bir öğrenci de birçok kitabı bizlerde bulabiliyor. İzmir sahaflar çarşısı bu zenginliği çok güzel bir şekilde yansıtan bir birliktelik oldu” açıklamasında bulundu.