Baykuş Kitabevi, Belki Kitabevi, Fersuden Sahaf, Hermes Sahaf, Palto Sahaf, Pia Kitabevi, Tamu Sahaf, Velespit Kitabevi, Volga Sahaf ve Zorba Kitabevi, 18-27 Nisan tarihlerinde 5’incisi düzenlenecek İzmir Kitap Fuarı’na (İZKİTAP) katılmayacaklarını açıkladı. Geçen yıl metrekaresi bin lira olan stant ücretlerinin bu yıl 3 bin 600 liraya çıkmasına tepki gösteren İzmirli sahaflar, istenen stant fiyatlarının güncel ekonomik koşullarda yüksek olduğunu belirtti.
‘Pansuman’ etkinliği
İz Gazete’ye konuşan İzmir Sahaflar Derneği Başkanı ve Hermes Sahaf’ın sahibi Ümit Nar, “17 yıllık sahafçıyım. Bu işten çok büyük paralar kazanmıyoruz. Bizler, küçük esnafın da küçüğüyüz. Gizli iflas halindeyiz. Bu festivaller, bizim için can suyu görevi görüyor. 2008 yılından bu yana bu mesleği yapıyorum. O yıldan beri belediyelerle yapılan bu faaliyetlere, genellikle çok düşük bedellerle veya bedel ödemeden katılıyorduk. Çünkü biz kültür köprüleriyiz. Bizim yaptığımız iş, kültür endüstrisi üretimi ve kitap satışı değildir. Bizler, küçük dükkanlarda yer alarak minicik işlem hacmi olan insanlarız. Kitap fuarları sadece borçlarımızı ödeyebildiğimiz pansuman etkinliğidir” şeklinde konuştu.
Bu yıl yüzde 300’ün üzerinde zam gelen stant ücretlerinden dert yanan Nar, “TÜİK’in enflasyon verilerini geçtim, ENAG’ın dahi belirlediği rakamların çok dışında bir rakam. Geçen yıl kullandığımız stantlar Belediye Kültür Dairesi’ne aitti. Halka açık kamusal alanda yapılan Kültürpark’ta olmamıza rağmen bu stantlara para ödedik. Organizasyonu yapan kişiler, çimlerde bir şeyler serip masa koyduğumuz için bizden ücret istediler. Bu durum, organizatör firmalarının kültür işlerinden ne kadar anladıklarını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
‘Kitap baronu değiliz’
Tamu Sahaf’tan Ahmet Balcı da “Okurla buluşmanın güzel yollarından birisi. Biz kitap baronu değiliz. Kitap sevgisini başka işlerin önüne koyup okuru kitapla en uygun fiyata buluşturmaya çalışıyoruz. Geçen yıla oranla enflasyon göz önüne alındığında fazla gelen stant ücretlerinden dolayı bu yıl katılamıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Sahaflık Festivali’ çağrısı
Konuya dair görüş bildiren bir diğer sahafçı, Belki Kitabevi sahibi Özgür Madak, “Bizler İzmir Kitap Fuarı’nı ticaretten öte bir yerde konumlandırıyoruz. Fuar olarak değil festival olarak görüyoruz. Şenlik havasını, insanlarla hasret gidermeyi ve yeni okurlarla tanışmanın vesilesi olarak görüyoruz. İzmir’e sahaflığı, sahaf kültürünü, tarihini anlatmak ve kendimizi tanıtmak için bu etkinliği çok değerli görüyoruz. Belediyenin ve fuar şirketinin aşırıya kaçan maliyetleri dolayısıyla bu sene fuara katılım sağlamayacağız” dedi.
Makul maliyetlerle tekrar İzmirli okurlarla buluşacakların günleri arzuladıklarını söyleyen Madak, “Belediyemizin 158 yıllık tarihinde hiçbir zaman gerçekleşmemiş olan bir ‘Sahaflık Festivali’ yapılması hem kentimiz hem de kültür tarihimiz için elzemdir” çağrısında bulundu.
Muhabir: TURGAY KILIÇ