Başkan Gülpınar: İstiklal Marşı Anlamlı Bir Miras

İSTİKLAL MARŞI’NI KUTLAMA PROGRAMI COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 12 Mart 1921 tarihinde milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın 104. yıl dönümü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen özel bir etkinlikle coşkuyla kutlandı. Programda, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını konu alan tiyatral bir gösteri sahneye kondu. Bu gösteri, Türkiye’de bir ilk olarak öne çıktı. Etkinlikte, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın!” sözleriyle duygusal bir mesaj verdi.

ETKİNLİĞE YOĞUN KATILIM OLDU

Mehmet Akif İnan Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Başkan Gülpınar’ın yanı sıra Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cenap Cevheri, GAP İdaresi Başkanı Hasan Maral, İl Müftüsü Ramazan Tolan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, ŞUSKİ Genel Müdürü Emin İzol, Kültür Bilişim A.Ş Genel Müdürü Mehmet Tütüncü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlamış, ardından günün anlamını vurgulayan kısa bir film gösterildi.

MEHMET AKİF ERSOY’UN ANISINA VURGU

Etkinlikte konuşma yapan Başkan Gülpınar, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini simgeleyen bu önemli mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. “İstiklal Marşı, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin en güçlü sembolüdür,” diyen Gülpınar, Mehmet Akif Ersoy’un yalnızca bir şair değil, aynı zamanda “milletimizin sesi, vicdanı ve umudu” olduğunu ifade etti.

KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Başkan Gülpınar, Mehmet Akif Ersoy’un ödül teklifini milletin çocuklarına meslek öğreten bir vakfa bağışladığına dikkat çekerek, bu davranışının büyük bir vatanseverlik örneği olduğunu söyledi. “İstiklal Marşı’nın ilk sözleri, bize cesareti ve mücadelenin yolunu gösteriyor. O yüzden İstiklal Marşı, bizim milli mutabakat metnimizdir” dedi.

GEÇMİŞİMİZİ İYİ ANLAMALIYIZ

“Bugün neler yapılmak istendiğini göremezsek kaybederiz,” diyen Gülpınar, geçmişin önemine vurgu yaptı. “Geçmişimizi iyi okumalı ve tarihimizi tekrar gözden geçirmek zorundayız. Mehmet Akif’in duruşundan öğrenecek çok şeyimiz var. Yeni Akif’lere ihtiyacımız var,” ifadelerini kullanarak gençlerin ideallerine Mehmet Akif ve onun hedeflerini koymaları gerektiğini söyledi.

Programın sonunda, tiyatral gösteri izleyicilere aktarıldı ve Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Öztürk tarafından verilen konferans ile İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un yaşamı anlatıldı. Etkinlik, Başkan Gülpınar’ın katılımcılara Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un kitaplarını hediye etmesiyle sona erdi.