BAKANLIK VE BELEDİYE DENETİMLERİ ÖZENSİZ VE YETERSİZ BULUNDU
Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yangın faciasına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'nin denetimlerde ihmal ve eksikliklerinin bulunduğu tespit edildi.
YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ VE YAYILMA SÜRECİ
Bilirkişi raporunda, yangının 21 Ocak’ta saat 03.16 sıralarında otelin 4. katındaki restoran bölümünde bulunan grill plate cihazının açık kalması ve termostatının çalışmaması nedeniyle aşırı ısınan yağın tutuşmasıyla başladığı belirtildi. Alevlerin çöp bidonuna sıçrayarak büyüdüğü, ardından LPG hortumunu eriterek gazın alev almasıyla yangının kontrolden çıktığı ifade edildi.
MERDİVEN VE ASANSÖR BOŞLUKLARI BACA GİBİ DAVRANDI
Raporda, otelin mimari yapısındaki eksikliklerin yangının hızla yayılmasına neden olduğu belirtilerek şu tespitlere yer verildi: Merdiven boşluklarının baca rolü görmesi nedeniyle duman ve zehirli gazlar kısa sürede üst katlara yayıldı. Yangın uyarı sistemlerinin çalışmaması ve personelin bilinçsiz hareketleri, tahliyeyi zorlaştırdı. Çalışanların otopark ve lobi kapılarını açması, alevlerin daha hızlı yayılmasına sebep oldu. Asansör boşluklarının yeterli havalandırma sistemine sahip olmaması, dumanın otelin tüm katlarına yayılmasını hızlandırdı.
BAKANLIK VE BELEDİYE İHMALLERİ ORTAYA ÇIKTI
Raporda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2008 yılından bu yana oteli 13 kez denetlediği ancak güvenlik eksiklerini tespit edemediği belirtildi. Ayrıca, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün 16 Aralık 2024'te gerçekleştirdiği denetimde de yangın önlemlerinin yetersiz olduğu ancak raporun eksik incelemelerle düzenlendiği vurgulandı. Denetimlerde şu eksikliklerin dikkate alınmadığı tespit edildi: Bina tahliye planlarının oluşturulup oluşturulmadığı kontrol edilmedi. LPG ve akaryakıt depolarının yeterince denetlenmediği görüldü. Parlayıcı ve patlayıcı maddelerle ilgili risk analizlerinin yapılmadığı belirlendi.
İL ÖZEL İDARESİ VE ÇALIŞMA BAKANLIĞI DA SORUMLU
Raporda, İl Özel İdaresi’nin otelin yapı ve kullanım ruhsatlarını denetleme sorumluluğu olduğu ancak yangına karşı alınması gereken önlemleri düzenli olarak kontrol etmediği belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da iş güvenliği önlemlerini zamanında almadığı ve gerekli denetimleri yapmadığı vurgulandı.
OTEL YÖNETİCİLERİ VE RESMİ KURUMLAR ASLİ KUSURLU
Bilirkişi heyeti, yangının basit önlemlerle önlenebileceğini ve yaşanan can kayıplarının ihmaller zinciri sonucunda gerçekleştiğini belirtti. Otel sahipleri, yöneticiler, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri asli kusurlu bulundu.
31 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI, 22’Sİ TUTUKLANDI
Yangınla ilgili soruşturma kapsamında otel sahibi Halit Ergül, otel müdürü Emir Aras, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İtfaiye Müdürü Kenan Coşkun ve Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener'in de aralarında bulunduğu 22 kişi tutuklandı. 9 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bilirkişi raporunu inceleyerek sorumlular hakkında ek cezai işlemler uygulanabileceğini belirtti. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.