NewsPaper

GÜNDEM

5 Teğmenin İhracı

TSK'dan ihraç edilen teğmenlerden Batuhan Gazi Kılıç da, ihraç kararına karşı dava açtı. Kılıç, dönem birincisi Ebru Eroğlu ve alay kıdemlisi İzzet Talip Akarsu aleyhinde ifade vermeye zorlandığını öne sürdü.

Kara Harp Okulu'nun resmi mezuniyet töreninin ardından teğmenler, hep bir ağızdan "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" diyerek, geleneksel subay yeminlerini etmişti.

Açılan soruşturma sonucu 5 teğmen ve 3 amir ihraç edildi. 14 teğmen hakkında da disiplin cezası kararı çıktı.

İhraç kararına karşı çıkan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Korgeneral Tevfik Algan, emekliliğini istemişti.

Teğmenler, mesleklerine geri dönmek için idare  mahkemesine dava açmaya başladı.

Teğmen Serhat Gündar’ın ardından Batuhan Gazi Kılıç da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararının iptali için İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Kılıç dava dilekçesinde, savunmasındaki ifadesine müdahale edildiği ve tüm planlamanın "Ebru ve İzzet teğmenlerce yapıldığına ilişkin sözler söylemesi" istendiğini öne sürdü.

Nefes'ten Tarık Işık'ın haberine göre; Batuhan Gazi Kılıç dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

"Kurulun en uzun süre askerlik tecrübesine sahip Korgeneral rütbesindeki üyesi Tevfik Algan, tek hukukçu üye Hukuk Hizmetleri Başkanı ve en fazla benzer dosya inceleyen Şube Müdürü de ihraçlara karşı oy kullandı. Karar sadece bir oy fazlası ile alındı."

Savunma sırasında "avukatların olmadığı" belirtilen dilekçede savunma hakkının ihlal edildiği öne sürülerek şöyle devam edildi;

"Soruşturma Heyetinde müvekkilin rütbesine göre general, albay ve yarbay gibi çok üst rütbede personelin görevlendirilmiş olması, tanık ve soruşturulanlara avukatların da olmadığı bir ortamda “öyle olmaz, şöyle mi dedin, şöyle yazalım” şeklindeki tavrı

nedeniyle savunma hakkı ihlal edildi.

Bu ihlâl öyle bir dereceye vardı ki, bir ifade tutanağı gösterilerek “Ebru teğmen önceden planlama yaptığını söyledi, sen de kabul et artık” veya “İzzet Teğmen önceden planlama yaptığını söyledi, sen de kabul et artık” şeklinde yasak sorgu yöntemleri dahi

kullanıldı."

Yüksek Disiplin Kurulu kararında savunulduğu gibi “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sözlerinin protest bir eylem olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Toplumun yüzde 90’ı teğmenlerin eylemi nedeniyle Devletin ve TSK’nın itibarının zedelenmediği
görüşündedir."

İhraç getiren yemin töreninin ardından 19 teğmen hakkında da disiplin soruşturması yürütüldüğü ve 14 teğmene de çeşitli disiplin cezaları verildiği Kılıç'ın dilekçesi ile ortaya çıktı.