Google kaynaklı trafik kayıpları medya sektörü için bir tehlike doğruyor. Tüm dünyada gündem olan konuya ilişkin Google'dan ise tatmin edici hiçbir açıklama gelmiyor.
Güney Afrika Rekabet Komisyonu, Google'a rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle ve yerel medya kuruluşlarına zarar verdiği gerekçesiyle yaptırım uyguladı.
16 aydır devam eden Medya ve Dijital Platformlar Pazarı Soruşturması (MDPMI) kapsamında hazırlanan raporda, Google'ın Güney Afrika'daki yerel haber kuruluşlarına yıllık 300 ila 500 milyon rand (yaklaşık 16 ila 27 milyon dolar) ödeme yapması gerektiği belirtildi. Ayrıca, bu ödemenin 3 ila 5 yıl boyunca devam etmesi tavsiye edildi.
Komisyonun değerlendirmesine göre, Google'ın algoritması küresel haber kuruluşlarını ön plana çıkarırken, yerel ve topluluk medyasını yeterince temsil etmiyor. Bu nedenle haber medya kuruluşları arasındaki rekabeti bozduğunu, bu adaletsizliğin son 14 yıldır Güney Afrika'daki medyanın aşınmasına önemli ölçüde katkıda bulunduğu belirtildi.
11 MİLYON DOLAR ZARAR
Google'ın bu algoritma değişikliği sayesinde Güney Afrika'da haber içeriklerinden 800 ila 900 milyon rand (yaklaşık 43 ila 49 milyon dolar) gelir elde ettiğine dikkat çeken komisyon, arama motoru devinin bu kazancı elde ederken Güney Afrika medyasına 8 ila 11 milyon dolar gelir kaybına neden olduğunu ifade etti. Komisyon üyesi Paula Fray, "Toplam paydaki dengesizliğin yıllık 300 ila 500 milyon rand civarında olduğunu değerlendiriyoruz" dedi. Raporda Güney Afrikalıların çoğunluğunun sosyal medyayı birincil haber kaynağı olarak kullandığına da vurgu yapıldı. Komisyon önerisiyle yerel medyanın içeriklerinin önceliğini geri kazanmayı ve bu sayede azalan gelirlerini yeniden eski seviyeye çıkarmayı hedefleniyor. Ancak bu rapor nihai değil. İlgili tarafların, nihai raporun 4-5 ay içinde yayınlanmasından önce görüşlerini sunmaları için 6 haftalık süreleri bulunuyor.
TÜRKİYE'DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Komisyon, Google'ın yanı sıra X, YouTube, TikTok ve Meta gibi diğer teknoloji şirketlerine de yerel haberleri öncelikten çıkarma uygulamasını durdurma talimatı verdi. MDPMI Başkanı James Hodge, aksi taktirde yerel medyayı desteklemek amacıyla kazançlarından yüzde 5-10 oranında vergi alınması yönünde baskı yapabileceğini belirtti. Hodge ayrıca Google'ın arama algoritmalarını Güney Afrika haber medyasını destekleyecek ve yabancı platformlara yönelik önyargıyı azaltacak şekilde ayarlaması gerektiğini açıkladı.Türkiye'de de konuya ilişkin çalışmalar sürüyor. Dijital mecralarda haksız rekabetin önlenmesi, haberin telifinin korunması ve emek hırsızlığının önüne geçilmesi ile ilgili hazırlanan "Dijital Telif Yasası" nın yakın bir zamanda hayata geçmesi bekleniyor.