Aort anevrizmasının Oya Aydoğan’ı öldüren, son derece sinsi, tehlikeli ve öldürücü olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, şu bilgileri verdi:
“İnsanlar kardiyoloji uzmanlarına kalplerini kontrol ettiriyor ama aortu hiç kontrol ettirmiyorlar. Hep kardiyolojiye gidiyorlar ama aslında kalp damar cerrahına gitmeliler ve takipte olmalılar. Sanal anjiyo buna gerekmez. Bilakis bizi test köşe yapar. Sana anjiyoda tıkalı olan damarları, küçük koronerleri görüyoruz. Basit bir eko, basit bir tomografi ile bakılır görülür. Yüksek tansiyon ve stresli kişilik, bunlar öldürüyor. Burada dikkat edilmesi gereken yüksek tansiyondan, stresten uzak durulmalı. Genetikte varsa ailesinde ameliyat olanlar mutlaka ama mutlaka kalp damar cerrahına gitmeli. Kadın hastalarda çocuk yapmaları da tehlikelidir. Kontrol altında olmalıdırlar. Bazı kişiler yırtılmalara daha meyillidir, ailesinde aort yırtılması var mı, yüksek tansiyon var mı, bazı hastalıklar var mı, marfan hastalığı varsa tehlike demektir. Bazı kriterler var. Bu hastaların aslında özel hastanelere değil de devlet hastanelerine özellikle de Siyami Ersek, Koşuyolu gibi kalp-damar hastanelerine gitmeleri ya da götürülmeleri gerekiyor. Zaten bu ameliyatları yapan bir avuç doktoruz. Aort cerrahisi ayrı bir deneyim gerektiren bir alandır.” Kimlerde sık görülüyor? Aort anevrizması gelişme olasılığını artıran bazı nedenler şöyle:
- Ailede aort anevrizması öyküsü bulunması
- Beyin damarlarında anevrizma öyküsü
- 70 yaş ve üzerindeki bireyler
- Hipertansiyon hastaları
- Uzun süreli sigara kullanımı
- Doğuştan iki yaprakçıklı (biküspid) aort kapak yapısı olan kişiler.
‘Aort geniş ve tansiyon yüksekse yırtılabilir’
TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yaşadığı rahatsızlıkla gündeme gelen aort yırtılmaları hakkında konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Sığırcı, “aort genişse ve tansiyon yüksekse de incelmiş olan damar duvarı yırtılabilir” dedi.
Sığırcı, “Hastada ateroskleroz yani damar duvarında kireçlenme ve kolesterol birikmesi varsa bu yırtılma olasılığı çok yüksek olabilir. Kolesterolü düşürerek, şekeri kontrol ederek, sigarayı bıraktırarak plağı engelleriz. Aort genişlemesi varsa en kritik nokta; tansiyonu kontrol altında tutmak, ağır eşya kaldırmamak, kabızlıkta ıkınmak vb. istemeyiz. Genişleme 5 cm üzerine çıktıysa da ameliyat öneririz” diye konuştu.
‘Sanal anjiyoda görülür’
Sanal anjiyo sırasında, kalp damarlarındaki tıkanma ve aort genişlemesinin görüleceğini söyleyen Sığırcı, “İmkanı olanların, ciddi riski olanların ve 40 yaş kadınlarda menopozdan sonra bir defa da olsa yaptırmasını öneriyorum. Yaparken Konstrat madde veriyoruz. Bu madde, kişinin alerjisi varsa veya böbrek değerleri normal değilse yapılmaz. Gelişen teknoloji ile birlikte çok daha net, kesin, doğru sonuçlar elde edebiliyoruz” açıklamasını yaptı.