Türk Eczacıları Birliği, bu duruma dikkat çekmek amacıyla 81 ilde eş zamanlı basın açıklamaları yaptı. Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ilaçları başta olmak üzere, birçok ithal ilaçta ciddi tedarik sıkıntısı yaşandığını belirtti.
İlaç Fiyatlandırma Sistemi Krizi Derinleştiriyor
Her yıl şubat ayında yapılan kur güncellemesi öncesinde eczanelerde ilaç tedarikinde sorunlar yaşanıyor. Abbasoğlu, uygulanan mevcut döviz kuru nedeniyle ilaç firmalarının piyasaya yeterli arz sağlayamadığını vurguladı. Geçtiğimiz ekim ayında yapılan fiyat güncellemesinin yetersiz kaldığını belirten Abbasoğlu, “Şubat ayında yeni bir güncelleme yapılacak mı, belirsizliğini koruyor” dedi.
İthal İlaç Krizi: Yeni Nesil İlaçların Yüzde 91’i Türkiye’de Yok
Türkiye’de ilaç sektöründe yaşanan en büyük sorunlardan biri de ithal ilaçların azalması. Abbasoğlu, Avrupa İlaç Ajansı’na kayıtlı yeni nesil ilaçların yalnızca yüzde 9’unun Türkiye’de bulunduğunu belirterek, “Özellikle nanoteknoloji ile üretilen ileri düzey ilaçların yüzde 91’i ülkemizde yok. Büyük ilaç firmaları, düşük kur nedeniyle Türkiye pazarından yavaş yavaş çekiliyor” ifadelerini kullandı.
Eczacılar İş Bırakma Kararı Alabilir
Türk Eczacıları Birliği, eczacıların karşı karşıya olduğu ekonomik sorunlara dikkat çekerek çözüm bulunmazsa iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Eczacılar, SGK cirosunun baz alınacağı yeni bir ekonomik modelin uygulanmasını talep ediyor. Yetkililerin gerekli adımları atmaması halinde eczacılar, hastalara ilaç temininde yaşanan sıkıntıları protesto etmek için iş bırakma eylemine gitmeye hazırlanıyor.
İlaç krizinin çözümü için yetkililerin hızlı ve etkin önlemler alması gerektiğini belirten eczacılar, aksi takdirde hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının daha büyük mağduriyetler yaşayacağını ifade ediyor.