2 Mart 1429: Emir Sultan Hazretlerinin vefatı (Âlim ve Evliya)

Emir Sultan hazretleri ve benzerleri yaşadıkları döneme maddi manevi anlamda damga vurarak iz bırakıp gittiler. Bugün, Emir Sultan hazretlerini hayırla ve rahmetle yâd ediyoruz.

Asıl adı Muhammed bin Ali olan Emir Sultan, 1368’de Buhara’da (Özbekistan) dünyaya geldi.
Emir Sultan Osmanlıların kuruluş devrinde Bursa’ya 1391’de göç etmiş, orada yaşamış ve Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun’la evlenmiştir.

Muhammed bin Ali- Emir Sultan, İslam ve tasavvuf dünyasında tanınmış bir din adamıdır.

Bugün dahi, Evliya Çelebi’nin “Üzerinde nur dolaşan ruhaniyetli bir şehirdir” diye bahsettiği Bursa’da, kentin manevi direkleri arasında gösterilen İslam âlimi Emir Sultan Hazretleri’nin cami ve türbesi, manevi atmosferiyle, halen yurt içinden ve dışından gelen ziyaretçilerle dolmakta ve üzerlerinde etki bırakmaktadır.

Tefsir, hadis, kelam âlimi ve mutasavvıf Emir Sultan, Osmanlının kuruluş devrinde yaşamış olup asıl ismi Muhammed bin Ali el Hüseyni el-Buhari, lakabı da Şemsuddin’dir. Nesebi (soyu) hazret-i Hüseyin’e dayanır.
1368 yılında Buhara’da doğan ve 1430 yılında ise Bursa’da vefat eden Emir Sultan’ın türbesi, kendi ismiyle anılan caminin yanında bulunuyor.

Üç Osmanlı sultanı döneminde yaşayan Emir Sultan’a Buhara’da doğduğu için Muhammed Buhari, peygamber soyundan geldiği için Emir Buhari, gönülleri fethettiği ve Yıldırım Bayezid’in damadı olduğu için de Emir Sultan deniliyor.

“Sultan Külliyesi” olarak da anılan yerde, bugün de dini günlerde mevlit okutulur, bilhassa Bursalılar, sünnet ve düğünlerinden önce türbesini ziyaret edip dua ediyor. Emir Sultan Külliyesi, hem manevi hem de sahip olduğu tarihi dokusuyla, Türkiye genelinde en çok ziyaret edilen cami ve türbelerdendir.