Bir zamanlar yalnızca tarih kitaplarında ve müzelerde gördüğümüz mamutlar, çok yakında yeniden dünya üzerinde dolaşabilir! ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Colossal, nesli binlerce yıl önce tükenen yünlü mamutları hayata döndürmeye hazırlanıyor.
Giriş Tarihi: 01.04.2025 17:17 Güncelleme Tarihi: 01.04.2025 17:28

Bilim insanları, soğuğa dayanıklı, altın rengi tüylere sahip genetiği değiştirilmiş fareler üreterek bu devrim niteliğindeki projenin ilk adımını attı. Şimdi sırada, aynı genetik teknikleri kullanarak mamutları geri getirmek var!

İLK MAMUT 2028'DE DOĞABİLİR!
Colossal, 2027 yılına kadar mamut embriyoları üretmeyi ve ardından 22 aylık gebelik sürecinin ardından ilk mamutu dünyaya getirmeyi hedefliyor.
Colossal'ın baş bilim insanlarından Dr. Beth Shapiro, "Artık emin adımlarla ilerliyoruz, mamutları birkaç yıl içinde görebiliriz" diyerek sürecin hızlandığını duyurdu.
Bilim insanları, yünlü mamutların genetik kodlarını Asya fillerine aktarıyor. %99,5 oranında aynı DNA dizilimine sahip olan iki türün, yapılan gen düzenlemeleriyle birleştirilmesi ve mamutların yeniden hayata döndürülmesi hedefleniyor.

BÜYÜK SORU: MAMUTLAR NEREDE YAŞAYACAK?
Şimdi bilim dünyasında en büyük soru şu: "Mamutlar hayata dönerse, onları nerede yaşatacağız?"
Colossal, dünya genelinde hükümetlerle görüşmelere başladı. Bu dev hayvanlar için en uygun doğal yaşam alanı aranıyor.
Dr. Shapiro bu konuda şunları söyledi:
"Mamutları dikkatle gözlemleyebileceğimiz, doğal ortamlarına en uygun bir bölgede tutmamız gerekecek. Bu hayvanların hayatta kalabileceği en iyi habitatı bulmalıyız."
Mamutlar mutlaka Kuzey Kutbu'nda yaşamak zorunda değil! Tarih boyunca Kuzey Amerika ve hatta Meksika'ya kadar geniş bir coğrafyada yaşamış olan mamutların, farklı iklim koşullarına uyum sağlayabileceği belirtiliyor.

DODO DA GERİ DÖNECEK
Colossal yalnızca mamutları değil, 17. yüzyılda avlanarak nesli tükenen dodo kuşunu da geri getirmeyi planlıyor! Şirket, bu efsanevi kuşu yeniden hayata döndürerek ana vatanı olan Mauritius'a geri bırakmayı hedefliyor.
Ancak dodo'nun geri getirilmesi mamutlardan daha zor! Çünkü kuşlar memeliler gibi klonlanamıyor. Bilim insanları, Nikobar güvercinlerinden alınan embriyoları genetik olarak değiştirerek, dodo'nun geri dönmesini sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışıyor.

TASMANİYA KAPLANI, BUZ ÇAĞI AYISI VE DEV KUNDUZ DA LİSTEDE!
Colossal ekibi sadece mamut ve dodo ile yetinmiyor!
🔹 Tazmanya Kaplanı (Thylacine)
🔹 Buz Çağı'ndan kalma dev ayılar
🔹 1,5 metre uzunluğundaki dev kunduzlar
Şirket, bu hayvanların genetik kodlarını yeniden oluşturarak dünyaya geri kazandırmayı hedefliyor.