Kadir Gecesi tarihi 2025 || Kadir Gecesi ne zaman, ayın kaçında, hangi güne denk geliyor?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2025 02:18

Kadir Gecesi tarihi 2025, Ramazan ayının gelmesiyle beraber gündemde yer aldı. Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi tarihi yaklaşırken, bu mübarek gece Müslümanlar tarafından manevi huzur ve heyecanla bekleniyor. 1 Mart Cumartesi günü itibarıyla 11 ayın sultanı Ramazan ayı başladı. Allah’ın rahmetinin yeryüzünü kuşattığı Kadir Gecesi manevi duyguların bolca yaşandığı gece olacak. İslam dünyasında büyük önem verilen Kadir Gecesi’nin ramazan ayı içerisinde bir gece olduğu kesindir ancak tam olarak ramazanın hangi gecesine rastladığı Kur’an’da bildirilmemektedir. Peki, Kadir Gecesi ne zaman, ayın kaçında, hangi gün? Kadir Gecesi Ramazan'ın kaçıncı gününde eda edilecek? İşte Kadir Gecesi'nin tarihi ve önemi

1/4Kadir Gecesi tarihi 2025 || Kadir Gecesi ne zaman, ayın kaçında, hangi güne denk geliyor

Kadir Gecesi ne zaman sorusu 1 Mart Cumartesi günü başlayan ramazan ayı sebebiyle merak ediliyor. 29 gün boyunca oruç ibadetinin yerine getirileceği Ramazan ayı başladı. Bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen Kadir Gecesi de Ramazan ayının sonlarına doğru idrak ediliyor. Oruç ibadetine başlayanlar için 2025 Kadir Gecesi tarihi gündemde yer aldı. Ramazanın 26'ncı gününü 27'nci gününe bağlayan geceyi gösteren Kadir Gecesi "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Peki, 2025 Kadir Gecesi kaç gün kaldı hangi tarihte? İşte, Kadir Gecesi tarihi ve önemi hakkında bilgiler...

2/4KADİR GECESİ 2025 NE ZAMAN, AYIN KAÇINDA, HANGİ GÜNE DENK GELİYOR

KADİR GECESİ 2025 NE ZAMAN, AYIN KAÇINDA, HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

1 Mart itibarıyla başlayan Ramazan ayı 29 gün sürecek. Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi idrak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 dini günler takvimine göre bu sene Kadir Gecesi 26 Mart 2025 Çarşamba günü idrak edilecek.

BAKMADAN GEÇME!

3/4KADİR GECESİ NEDEN BİN AYDAN DAHA HAYIRLIDIR

KADİR GECESİ NEDEN BİN AYDAN DAHA HAYIRLIDIR?

Bin ay yaklaşık seksen yıl, seksen yıl ise bir ömürdür. Bunun için Kadir Gecesi’nde yapılan ibadet ve taatler seksen yıllık bir ömür boyunca yapılanlara bedeldir. Her ne kadar bazı âlimlere göre bu ifadeler kesretten kinaye olsa da, bir yönüyle Allah’ın rahmetinin ve lütfunun da bir tecellisi, müminler için geri çevrilmeyecek bir kapı niteliğindedir. Bir hadis-i şerifte geçmiş ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanmalarına karşılık Müslümanlara da Kadir Gecesi’nin verildiği belirtilmiştir. (Malik, İ’tikaf, 6. Ayrıca geniş bilgi için bkz. Mustafa Uzun, “Kadir Gecesi”, DİA, XXIV, 124-125.) Bu hususiyet başka hiçbir geceye verilmemiştir. Öte yandan Kur’an’da dile getirilen ilahi müjdeler, başta Hz. Cebrail olmak üzere meleklerin fecre kadar yeryüzünde dualara, zikirlere ve tilavetlere ortak olmalarıyla taçlandırılmaktadır.

4/4KADİR GECESİ KURAN’DA GEÇİYOR MU, VAR MI

KADİR GECESİ KURAN’DA GEÇİYOR MU, VAR MI?

Kadir Gecesi'nden, Hz. Peygamber'in Mekke döneminde inen ve Kur'an'ın 97. suresi olan beş ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir. Bu surede, Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, ''azamet'' ve ''şeref'' demektir. Bakara Suresi'nin 185. ayetinde de Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının içinde bulunduğu bu şekilde anlaşılmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!