Lozan Meydanı'nda yer alan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın fotoğrafının altında şöyle yazar; İzmir, fuarlar ve kongreler şehri olacaktır. Zamansız yitirdiğimiz Ahmet Piriştina'nın ortaya koyduğu bir vizyondur bu. İzmir'e damga vuran ve İzmir Enternasyonel Fuar'ını açan başkan Behçet Uz'dan bu yana böyle bir vizyon içerisinde İzmir'de geçmişten bugüne kadar fuarlar, kongreler ve festivaller gerçekleştirilmiştir.
İzmir Flamingo Festivali
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen festivalde; Slovenya, Kazakistan, Fransa, Bulgaristan ve Türkiye'nin çeşitli illerinden kuş gözlemcileri, bilim insanları, doğa koruma mücadelesi veren ve kuşlara meraklı doğaseverler bir araya geliyor. Kuş gözlemi, araştırma, koruma ve alan savunma faaliyetlerine dair bilgilerin paylaşıldığı festival dünyanın ilk flamingo festivali olarak dikkat çekiyor. Doğal yaşam ve ekolojiyi korumak anlamında farkındalık yaratan festivalin yankıları uzun süreler devam etmiştir.
İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından düzenlenen festival bu yıl 9'ncu kez yapılacak. Her yıl sevilen sanatçıların yer aldığı festivalin onur konuğu ve gündemi değişmektedir. İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali, yurt dışından Claus Ankersen (Danimarka), Sonnet Mondal (Hindistan), Pramila Venkateswaran (Hindistan), Barbara Pogacnik (Slovakya), Edgar Borges (Venezuella-İspanya) ve František Hruška (Çek Cumhuriyeti) gibi konukları da ağırlıyor.
Dana Bayramı Festivali
Türkiye’nin bölgelerinde yaşayan ‘Afrika kökenli’ Türklerin kültürlerini ve geleneklerini yaşatmak ve topluma tanıtmak amacıyla düzenledikleri renkli bayramda festival niteliğinde kutlamalar yapılmakta. Afrika asıllı Türkler ya da Siyahi Türkler (Afro Türk), genellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun çeşitli dönemlerinde işçi olarak veya açık köle olarak (köle olarak alıp, hemen veya kısa bir müddet sonra azat etmek, isterse ücreti mukabili iş/görev vermek) getirilen ya da kendi istekleriyle Afrika’dan Anadolu’ya veya Kıbrıs’a gelerek yerleşenlerin çocukları ve torunlarına verilen addır. Ayrıca 1923 Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile Girit adasında gelen bazı afrikalılar da vardır. Dana Bayramı işte bu Afrika kökenli Türklerin 1880’li yıllardan başlayarak 1920’lerin sonuna kadar kutladıkları kültürel bir bahar bayramıdır. Bu zamanlarda Dana Bayramı 3 hafta süren etkinlikler düzenlenir ve Mayıs ayının son cumartesi günü Afrikalı topluluğunun ileri gelenlerinin topladığı parayla dana alınır, kurban edilmekteydi.
Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Yurtta barış dünyada barış" ilkesi doğrultusunda ilk ikisi 1935 ve 1936 yıllarında gerçekleştirilen Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları Festivali, 2006’dan bu yana her yıl düzenleniyor. Balkan göçmeni nüfusunun yoğun olduğu dört merkez ilçe olan Gaziemir, Bornova, Buca ve Karşıyaka’da Ekim ayı içerisinde yapılan 18. Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları Festivali, her yıl renkli görüntülere sahne oluyor. Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Kosova, Bosna-Hersek, Yunanistan ve Karadağ olmak üzere 6 ülkenin katılımıyla yapılan festival, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü tarafından organize ediliyor.
Kavacık Üzüm Festivali
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karabağlar Belediyesi’nin birlikte düzenlendiği Kavacık Üzüm Festivali bu yıl 12. defa düzenleniyor. Çiftçi ile uzmanı bir araya getiren festival, ekonomik anlamda üreticiye katkı sunuyor. İzmirlilerin ilgi ile takip ettiği Kavacık Üzüm Festivali, 23 Eylül’de başlıyor. Coğrafi İşaret'e sahip Kavacık Enfes üzümüyle artık ülke çapında adını duyuran Kavacık Köyü, heybetli görünümü ve bozulmamış doğal güzellikleri bünyesinde barındıran, Kızıldağlar (Mastousia) antik dönemden itibaren İzmir’e gelen seyyahların ilk dikkatini çeken yer olmuştur. Kavacık Köyü’nün kuzey kesiminde Narlıdere ile sınır çizgisinde bulunan ve halk arasında yan yana yükselen ve uzaktan bakıldığında bir çatalı andıran silüetinden dolayı “Çatalkaya” olarak adlandırılan bu muhteşem dağ; ilk çağlardan itibaren İzmir’in simgesi haline gelmiş ve seyyahlar tarafından “ikiz kardeş”, “iki erkek kardeş” ismi ile de adlandırılmıştır. Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen festival, yerelde kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor. Ekonomiye ivme kazandırmak, yöreye özgü üzümleri tanıtmak amacıyla düzenlenecek festival, birbirinden renkli etkinliklerle konuklarını ağırlayacak.
Alsancak Müzik Festivali
Üç gün boyunca süren festival, her yıl Tarihi Alsancak Havagazı Fabrikası’nda düzenleniyor. Birçok ünlü sanatçı İzmir’e bu festival kapsamında geliyor. Eylül ayı içerisinde olan festival adeta İzmir'de bir gelenek haline gelmiş durumda. İzmir'in tarihi ve kültürel mirasının önemli simgelerinden biri olan Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi, Alsancak Müzik Festivali etkinlikleri kapsamında müzikseverlere unutulmaz konserleri izleme imkanı sağlıyor. Bu özel etkinliklerin hepsi ücretsiz olarak gerçekleşiyor.
Fest For Us
Alsancak Müzik Festivali’nin hemen ardından düzenlenen festival, Alsancak Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşiyor. Bu yıl 3'ncü defa düzenlenen festival, Eylül ayının son haftası gerçekleşiyor. Festivalin konukları ise pop ve rock şarkıcıları ağırlıklı tercih ediliyor.
Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali
Bayraklı Belediyesi tarafından bu yıl 3'ncü defa düzenlenecek olan Uluslararası Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali, her yıl 29 Eylül’de başlıyor. Festivalin onur konukları bugüne kadar; Zülfü Livaneli, Ataol Behramoğlu, MarcLevy ile İlber Ortaylı, Nebil Özgentürk, Metin Uca, Levent Üzümcü, Altan Gördüm, Sevinç Erbulak, Ercan Kesal, Nedim Gürsel, Haydar Ergülen, Volkan Severcan, Gülsen Tuncer, Tamer Levent, Pelin Batu, Tuğrul Tanyol olmuştu.
Gurmefest
Mutfak kültürü ile öne çıkan kentler arasında yer alan İzmir, Gurmesfest ile eğlenceli zamanlara davet ediyor. Festival, 29 Eylül’de başlıyor. İzmir'de bugüne kadar yapılmış en büyük yeme&içme ve eğlence festivali İzmir Gurmefest 3'ncü kez "yicez, iççez, eğlencez" teması ile düzenlenecek. İZMİR'in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan Gurmefest'te, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu yemekler büyük ilgi görüyor.
Konak Kadın Oyunları Festivali
Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen festival kapsamında her yıl birbirinden etkileyici farklı oyunlara ev sahipliği yapıyor. Oyunların ücretsiz biletleri gösterimlerin yapılacağı kültür merkezlerinden temin edilebiliyor. Kadın Oyunları Festivali’nde, genellikle kadın temalı oyunlar sergileniyor. Konak Kadın Oyunları Festivali, Türkiye ve Avrupa'nın kadın temalı tek tiyatro festivali olma özelliğine sahip.
İzmir Avrupa Caz Festivali
İzmir Avrupa Caz Festivali, İKSEV ve Eczacıbaşı Holding tarafından düzenlenen sürekli bir etkinliktir. 1993 yılında İzmir Avrupa Caz Günleri olarak başlayan etkinlik, Türkiye'nin Gümrük Birliğine kabulünün ardından hızlanan süreç içinde kapsamı genişletilerek İzmir Avrupa Caz Festivali adını almıştır. Diğer konserlerden farklı olarak, eğitim amaçlı yürütülen İzmir Avrupa Caz Festivali'nde konser vermek üzere gelen konuk sanatçılar, atölye çalışmaları ve ustalık sınıflarıyla İzmirli genç sanatçılara birikimlerini aktarır. İtalya, Fransa, Avusturya ve Almanya'dan gelen caz sanatçıları, farklı ülkelerin yerel duyarlıklarını ve müzik birikimlerini yansıtırlar. Bu yıl 32'ncisi gerçekleşecek olan festival, sanat çevreleri tarafından İzmir'in en prestijli festivali olarak kabul edilmektedir.
Çandarlı Kale İçi Kültür Demokrasi ve Emek Festivali
Dikili Belediyesi'nin Çandarlı Kale İçi Kültür, Demokrasi ve Emek Festivali, bu yıl 39. kez düzenleniyor. Birçok ünlü ismin Çandarlı'ya gelmesini sağlayan festival belki de Ege Bölgesinin en uzun soluklu festivali olma özelliğine sahip. Ağustos ayı içerisinde 2 gün süren festivalin etki alanı Dikil ve Çandarlı'nın da ötesinde.
İzmir Kültür Yolu Festivali
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan ve bu yıl 16 şehrimize yayılan Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat etkinliklerinden "Türkiye Kültür Yolu Festivalleri" hız kesmeden devam ediyor. Festival; Türkiye’nin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini tanıtmak ve uluslararası alanda tanıtımını yapmak için düzenlenmektedir. "Türkiye Kültür Yolu Festivali", Avrupa'nın en prestijli festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliğine kabul edilerek ülkemiz adına uluslararası alanda da önemli bir marka değeri oluşturmuştur. 26 Ekim-3 Kasım 2024 tarihleri arasında İzmir'de düzenlenen festivalde; konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere, çocuk etkinliklerinden dijital sanatlara kadar birçok etkinlik seyirciyle buluşuyor.