Google, Amazon, Meta ve Dow gibi büyük enerji tüketicisi şirketler, nükleer enerji kapasitesinin 2050’ye kadar en az üç katına çıkarılması hedefini destekleyen taahhüde imza attı. Bu adım, temiz ve sürdürülebilir enerji kullanımını artırmayı amaçlıyor.
CERAWeek 2025 konferansında, nükleer enerji sektörü dışındaki büyük şirketler ilk kez bir araya gelerek, nükleer enerjinin enerji güvenliği ve sürdürülebilir temiz enerji sağlanmasındaki rolünü vurgulayan bir taahhütte bulundu.
TÜRKİYE’DE BU ŞİRKETLER ARASINDA
Google, Amazon, Meta, Dow, Occidental ve diğer büyük şirketler, 2050’ye kadar küresel nükleer enerji kapasitesini en az üç katına çıkarma hedefini destekleyen taahhüde imza attı. Bu şirketler, daha önce taahhüde imza atan 14 küresel banka, 140 nükleer endüstri şirketi ve 31 ülkeye katılmış oldu. Türkiye de bu taahhüde destek veren ülkeler arasında yer alıyor.
BÜYÜME VE YENİLİĞİ DESTEKLEYECEK
Dünya Nükleer Birliği Genel Direktörü Sama Bilbao y Leon, şirketlerin taahhüde verdiği desteği “benzeri görülmemiş” olarak nitelendirerek, bunun nükleer enerjinin yaygınlaşmasını hızlandıracak politika, finans ve mevzuat değişiklikleri için net bir sinyal olduğunu vurguladı. Küresel ölçekte artan nükleer enerji eğiliminin, teknoloji ve ekonominin birçok sektöründe büyüme ve yeniliği destekleyeceğini belirtti.
KAPASİTENİN 3 KATINA ÇIKMASI HEDEF
Dünya Nükleer Birliği’ne göre, 2023 sonunda küresel nükleer enerji kapasitesi 368 gigavata ulaştı ve 2022’ye kıyasla 3 gigavat arttı. Taahhüt, küresel nükleer enerji kapasitesinin 2050’ye kadar 2020 seviyesinin üç katına çıkarılmasını hedefliyor. Nükleer enerji, 439 reaktörle küresel elektrik üretiminin %9’unu sağlıyor.