Stanford Üniversitesi’nin yayımladığı 2025 AI Endeksi Raporu’na göre, üst düzey yapay zekâ dil modellerini kullanma maliyeti son 18 ayda 280 kat düşerek milyon token başına 20 dolardan 0,07 dolara kadar geriledi. Ancak aynı süreçte bu modellerin eğitim maliyeti önemli ölçüde arttı.
Kullanım Ucuzladı, Eğitim Gittikçe Pahalılaşıyor
Yapay zekâ modelleri daha erişilebilir hâle gelirken, bu modellerin eğitimi için harcanan bütçeler rekor seviyeye ulaştı. Rapora göre, OpenAI, Meta ve Google gibi teknoloji devleri en yeni amiral gemisi modellerini eğitmek için önceki modellere kıyasla ortalama 28 kat daha fazla harcama yaptı.

Meta, 3 milyon dolardan 170 milyon dolara yükselen eğitim maliyetiyle en büyük sıçramayı gerçekleştirdi. Elon Musk’ın kurduğu xAI şirketinin geliştirdiği Grok 2 modeli yaklaşık 107 milyon dolara eğitilirken, kamuoyuna şubat ayında duyurulan Grok 3’ün eğitimi için yaklaşık 1 milyar dolar harcanması bekleniyor.
Yüksek eğitim maliyetine rağmen, kullanım maliyetindeki düşüşte en büyük etkenlerden biri donanım teknolojisindeki gelişmeler oldu. Kurumsal yapay zekâ donanım maliyetleri son bir yılda %30 düşerken, yeni nesil donanımlar %40 daha enerji verimli hâle geldi. Bu gelişmeler, GPT-3.5 seviyesindeki bir modeli çalıştırmanın maliyetini 18 ay içinde 280 kat ucuzlattı.
Stanford’un raporunda, yapay zekâ alanında en fazla harcama yapan ülkenin Amerika Birleşik Devletleri olduğu vurgulandı. Çin ise bu yarışta ABD’yi yakından takip ediyor. LMSYS Chatbot Arena’daki kör testlerde, ABD’nin en iyi modeli Çin’in modelini yalnızca %1,70 farkla geçebildi.

Performans farkı giderek azalırken, ABD özellikle üretim sayısında fark yaratıyor. HAI verilerine göre, ABD 2024 yılı içinde öne çıkan büyük dil modellerinin 40’ını geliştirerek liderliğini pekiştirdi. Çin 15 modelle ikinci sırada yer alırken, Avrupa bu alanda yalnızca 3 modelle temsil edilebildi.