İşitme kaybı bulunan ve 4 yaşına koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı ile sağlığına kavuşan Özkan Özkan’ın işitme cihazı 17 yıl sonra Lokman Hekim Sağlık Grubu Hastanesi’nde yenilendi. Operasyonu yapan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Celil Göçer, “Cihazın güncellenmesi ile hastanın hem akademik hayatında hem sosyal ilişkilerinde daha da güçlenecek” dedi.
Gizem KARADAĞ/ANKARA, (DHA)-
Kayseri’de yaşayan Özkan Özkan, henüz 1 yaşındayken annesi Döndü Özkan’ın seslenmesine tepki vermemesi üzerine işitme kaybı olduğu fark edildi. Ailenin hastaneye başvurması üzerine başlatılan kontrollerde Özkan’ın doğuştan ileri derecede işitme kaybı olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine aile ilk olarak Hacettepe Üniversitesi’ne başvurdu, ardından Ankara Numune Hastanesi’nde Prof. Dr. Celil Göçer ile tanıştı. Normal işitme cihazı ile rehabilitasyon sürecine alınan Özkan, yeterli verim alınamaması üzerine Prof. Dr. Celil Göçer tarafından 4 yaşında koklear implant ameliyatı ile sağlığına kavuştu. 17 yıl aradan sonra daha modern bir işitme cihazına geçiş için Ankara’ya kontrole gelen Özkan, “Prof. Dr. Celil Göçer hocam sayesinde işitebiliyorum. Bugün üniversitede eğitim alabiliyorsam hocam sayesinde” dedi.
‘17 YIL SONRA CİHAZ DEĞİŞİMİ İÇİN GELDİ’
Prof. Dr. Celil Göçer, işitme cihazı sürecinin üzerinden 17 yıl geçen Özkan’ın, daha modern bir işlemciye geçiş için yeniden Ankara’ya geldiğini söyleyerek, “Lokman Hekim Üniversitesi’nde kurulan yeni İşitme ve Konuşma Merkezi’nde yapılan değerlendirmeler sonucunda, cihazın güncellenmesi planlandı. İlk uyguladığımız işlemciler bugünkü teknolojinin gerisinde kalmıştı. Artık çok daha küçük, daha verimli ve net ses veren cihazlar kullanıyoruz. Yeni cihazla birlikte hem akademik hayatında hem sosyal ilişkilerinde daha da güçlenecek” diye konuştu.
Özkan’ın sol kulağına daha önce hiçbir işitme cihazı takılmadığını belirten Prof. Dr. Göçer, “Ne yazık ki 4 yaş sonrası yapılan implantlarda başarı oranı düşüyor. Bu nedenle erken yaşta yapılan müdahaleler kritik önem taşıyor. Türkiye'de her yeni doğan bebeğe işitme taraması yapılması gereklidir. Bu sayede erken tanı ile işitme kaybı tedavi edilebilir hale geliyor. Koklear implantlar, geleneksel işitme cihazlarından fayda görmeyen bireyler için bir umut kaynağı. İşitme kaybı artık bir kader değil” ifadelerini kullandı.
Diğer Haberler
- Sağlık Bakanlığı çatısı altında 98 erişkin kalp sağlığı merkezi bulunuyor
- Sırrı Süreyya Önder’in ameliyatı sürüyor; ‘ilk 24 saat kritik’
- ‘Bahar yorgunluğunun sebebi vitamin eksikliği olabilir’
- Sağlık-Sen şubelerine 6 bin 538 yeni üye
- ‘Hasta, sabah kalktığında dinlenemediğini hissediyorsa, uyku apnesi ihtimali oldukça yüksek’
- Sağlık Bakanlığı: Kadınların doğum şekline yönelik dayatma yapmıyoruz
- Bakan Memişoğlu, 6 bileşenli karma aşı uygulamasını başlattı
- ‘Eko-anksiyete’ gençler ve çocuklar arasında artış gösteriyor’
- Türkiye'deki 1400 belediyeden sadece 237'sinde hayvan barınağı var
- ‘Plastik şişeleri hayatımızdan çıkarmalıyız’