Egzersiz ve beslenme Sarkopeniyi önlüyor! - Manşet Haber

Sarkopeniyi önlemenin en önemli adımlarından birinin düzenli egzersiz alışkanlığı kazanmak, diğerinin ise sağlıklı ve dengeli beslenme olduğunu belirten Araştırma Görevlisi Şevval Zeynep Girit, “Kas dokusunun korunması için düzenli ve kaliteli uyku da şart” uyarısında bulundu.
Halk arasında “kas erimesi” olarak adlandırılan, yaş alma süreci ile kas kuvveti ve fonksiyonunda ilerleyici kayıp ile karakterize edilen bir durum olan sarkopeni, hareket kabiliyetini ve dengeyi olumsuz etkileyerek düşme riskini artırıyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Araştırma Görevlisi Şevval Zeynep Girit, Yaşlılar Haftası kapsamında sarkopeni ile ilgili değerlendirmede bulundu.

SARKOPENİ, 60 YAŞ VE ÜZERİNİ ETKİLİYOR
Sarkopeninin yaş alma süreci ile kas kuvveti ve fonksiyonunda ilerleyici kayıp ile karakterize edilen bir durum olduğunu belirten Girit, “Sıklıkla 60 yaş ve üzeri bireyleri etkileyen ve görülme oranı yaşla birlikte artan bu durum, bireylerin hareket kabiliyetinde azalmaya sebep olarak bağımsız yaşam sürmelerini kısıtlayan bir faktördür” dedi.

EGZERSİZ, DENGELİ BESLENME VE İYİ UYKU ŞART
Egzersiz sürecinin yeterli ve dengeli beslenme ile desteklenmesi gerektiğini söyleyen Girit, “Günlük protein alımına önem verilmeli, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, tavuk gibi protein kaynakları tüketilmeli, D vitamini ve kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Kas metabolizmasında hormonların önemli bir rolü vardır ve bazı hormonların salgılanması sirkadiyen ritme bağlıdır. Bu nedenle, kas dokusunun korunması için düzenli ve kaliteli uyku şarttır” dedi.

SAĞLIKLI YAŞAM ALIŞKANLIKLARI BENİMSENMELİ
Kronik hastalıkların vücutta kronik inflamasyona neden olarak kas yıkımını hızlandırabileceği uyarısında bulunan Araştırma Görevlisi Şevval Zeynep Girit, sözlerini şöyle tamamladı: “Alzheimer ve demans gibi hastalıklarda ise yutma ve beslenme bozuklukları kas kaybını daha da artırabilir. Bu sebeple kronik hastalıkların düzenli takibi ve uygun tedavisi kas sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır. Yaşlanma kaçınılmaz bir süreç olsa da sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimseyerek kas kaybını en aza indirmek mümkündür. Düzenli egzersiz yapmak, doğru beslenmek ve aktif bir yaşam sürmek, yaşlılıkta daha güçlü ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanın anahtarıdır.”

Kaynak: İHA