Kovid aşısı değil, hareketsiz yaşam kalp krizini tetikliyor

Kalbi besleyen damarların aniden tıkanmasıyla oluşan kalp krizi riski bireylerin korkulu rüyası oldu. Genç yaşta kalp krizi sıkıntısına dikkat çeken Uzm. Dr. Hasan Eren Karayel, bu durumun en temel nedeninin hareketsiz yaşam olduğuna vurgu yaptı.

Farklı belirtilerle ortaya çıkan kalp krizinin Kovid aşısından kaynaklı olduğu da son günlerde tartışılan konular arasında. Uzmanlar ise aşının değil kendisinin yani Kovid enfeksiyonunun kalp krizi riskini artırabileceğini ifade ediyor.

KOVİD AŞISI KORUMA GÖREVİNDE!

Medova Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Eren Karayel, vatandaşlar arasında sıkça tartışmalara neden olan Kovid aşısına ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Dr. Karayel, Kovid enfeksiyonunun kendisinin kalp krizi riskini artırabileceğini fakat aşının bu durumla ilgisi olmadığını söyledi. Aşının Kovid enfeksiyon sürecini azalttığı için koruyucu bir hal aldığını belirten Dr. Karayel, Kovid aşısı ve Kovid enfeksiyonunun birbiriyle karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

MADDE KULLANIMI TETİKLİYOR

Genç yaşta kalp krizi riskinin yaşandığına dikkat çeken Dr. Hasan Eren Karayel, bunun en temel nedenlerinden birinin hareketsiz yaşam olduğunu söyledi. Dr. Karayel, kalp krizi riskini arttıran nedenleri şöyle sıraladı: “Genç yaşta başlayan kontrolsüz hipertansiyonlar da kalp krizi riskini arttırıyor. Diyabetin erken yaşa çekilmiş olması da kalp krizini artıran nedenler arasında. Sigara ve madde kullanımına bağlı genç yaş kalp krizleri daha da artıyor. Sağlıksız beslenme, yüksek kalorili ürünlerin daha fazla tüketilmesi, antioksidan içeriği daha yüksek olan sebze ve meyve tüketimlerinin azalması da kalp krizi ihtimalini arttırabiliyor. Burada düşük yaşam kalitesi de temel alınabilir. Spor yapmamak, iyi beslenmemek, iyi bir sosyal statüye sahip olamamak da genç yaşta kalp krizi riskini arttıran nedenler arasında. Genetik yatkınlık, ailede birinci derece yakınlarında kalp krizi ölçüleri bireyde oluşacak riskle ilişkilendirilebilir.”

HAYAT PAHALILIĞI KALP KRİZİNE NEDEN OLUYOR

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar ve hayat pahalılığı ile stres altına giren vatandaşlarda da kalp krizi riskinin artabileceğine vurgu yapan Karayel, “Sosyal stres, ekonomik stres gibi durumlar da riski arttırıyor. Özellikle daha erken yaşlarda kalp krizine neden olabiliyor” dedi.

ERKEKLER KADINLARA GÖRE DAHA ÇOK RİSK TAŞIYOR

Doğuştan kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizi geçirme riskinin arttığını ifade eden Karayel, “Pıhtılaşmaya meyilli hastalıkları olanlarda daha çok toplardamar pıhtıları artmasına rağmen atardamardaki pıhtılaşma riskini bir miktar arttırabiliyor. İşin özünde erkekler bu konuda biraz daha şanssız. Özelikle erken yaşta bu bariz fark o kadar belli olmasa da erkeklerde 45 yaş sonrasında bir kadına göre daha riskli oluyor. Kadınlık hormon kalp riskine karşı koruyucu olabiliyor” diye konuştu.

ENGELLENEBİLİR STRESTEN UZAK DURUN!

Dr. Hasan Eren Karayel, genç bireylerin 4 ayda bir veya senede 3 defa tansiyonlarını ölçtürmesi gerektiğini söyledi. Hipertansiyon şüphesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Eren Karayel, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Böyle bir durumda hekime başvurmaları önerilir. Kilo takibi, bel çevresi takibi de çok önemli. Olabildiğince günde 10 bin adımın üzerine çıkmak, yaşamımıza hareketli bir sporu adapte etmek önemli. Diyabet takip açısından şüpheli durumlarda gençte olsa kişilerin açlık şeker kontrollerini yapması gerekir. Madde bağımlılığından uzak durulması gerek. Bu tür ortamlara girmemek, sigara varsa erkenden terk etmeyi denemek önemli. Stres de erken yaşta kalp krizini arttıran nedenlerden birisi. O yüzden engellenebilir stres kaynaklarından uzak durmak gerekiyor. Bahis oynamak gibi engellenebilir stres yapan aktivitelerden kaçınılmadır.”